Plantarium 2006 toont succesvolle Nederlandse boomteeltsector

All-round communications

Met het uitrollen van de grasmat en de schrille toon van de scheidsrechtersfluit van Minister Veerman werd dinsdagavond 22 augustus de 24e internationale vakbeurs voor de boomkwekerij geopend. Bijna 600 deelnemers, vertegenwoordigers van sierteeltsectoren en andere organisaties uit binnen- en buitenland woonden de opening bij. Het thema van Plantarium 2006 is 'Goal' doeltreffend ondernemen.

Minister C.P. Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit toonde zich enthousiast over de prestaties van de Nederlandse boomkwekerijsector, met een productiewaarde van bijna 600 miljoen Euro en een exportwaarde van bijna 400 miljoen Euro. Een sector die werkgelegenheid biedt aan zo'n 18.000 mensen. Vanuit de terugtredende overheid bracht hij wel de boodschap dat de sector de 'eigen broek' dient op te houden. Maar daar hoort, aldus Veerman ook het terugdringen bij van 'vaak door u als knellend ervaren regels, denk bijvoorbeeld aan de vergunningenverlening die veel eenvoudiger moet'. De Minister complimenteerde de sector met de toekomstvisie Bomen in beeld. Hij noemde het concept Greenport een van de belangrijkste ontwikkelingsmogelijkheden om uitdagingen op het gebied van logistiek, milieu en ketenversterking aan te pakken. Nu de kwekers de overvloedige regenval en grote hitte van de laatste weken nog duidelijk in het hoofd hebben, bracht Veerman de boodschap over een weersverzekering. Schade ten gevolge van extreem weer is typisch het geval van ondernemersrisico, aldus Veerman. De verantwoordelijkheid van de terugtredende overheid is wel om het netjes achter te laten. De minister zegde toe zich in te zetten voor een brede weersverzekering en laat onderzoeken hoe dit kan worden gerealiseerd. De verantwoordelijkheid in deze ligt bij de sector doch de minister levert een bijdrage. Hoe hoog die uitvalt wordt pas de derde dinsdag van september duidelijk.

Plantariumvoorzitter Jan van den Bos toonde zich tevreden dat de beurs volledig is volgeboekt met het aantal van 262 deelnemers. Innovatie is een van de belangrijkste pijlers onder de Nederlandse boomkwekerijsector, die met circa 56 % van de wereldhandel het toonaangevende exportland is. Innovatie speelt op Plantarium een belangrijke rol, zowel bij de planten als bij de toeleverende bedrijven. Die innovatie dient, zo zei Van den Bos, ook door de overheid te worden gestimuleerd. In zijn speech benadrukte Van den Bos het belang van het terugdringen van wat hij noemde vaak nogal zinloze wet- en regelgeving. Hij pleitte voor een nauwe samenwerking, zowel met de overheid als in het landelijk boomkwekerijbedrijfsleven onderling. Van den Bos noemde in dit verband ook het ambitieuze project Greenport.
Wil dit project slagen dan is een goede infrastructuur onmisbaar, zo hield Van den Bos de overheid voor. 'Wil de boomkwekerij de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen dan moet die daarvoor ook letterlijk de ruimte krijgen'.

Prijzen
Aan het begin de van de officiële opening werden de winnaars van de diverse trofeeën bekend gemaakt. Jac. De Jong Boomkwekerij vof uit Boskoop ontving de Rabobank Trofee voor de beste stand. De trofee voor de beste nieuwigheid ging voor de eerste maal naar een buitenlander. Andre Briant uit Barthelemy d'Anjou in Frankrijk met Albizia julibrissin 'Summer Chocolate'. De prijs voor de beste stand bij de toeleveranciers ging naar Van der Gaag Potgrond BV uit Maasland. De internationale persjury kende de persprijs toe aan de donkerbladige Sedum 'Postmans Pride' van Gebr. Jonkers Elshout bv uit Elshout.

De internationale vakbeurs voor de Boomkwekerij Plantarium 2006, op het International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude duurt nog tot 26 augustus.