Waterschap Roer & Overmaas


23-08-2006

Persinformatie: start aanleg aanleg vistrap in de Jeker in het Mgr. Nolenspark

Het waterschap Roer en Overmaas start woensdag 23 augustus met de aanleg van een vistrap in de Jeker in het Mgr. Nolenspark in Maastricht. Deze vistrap komt in het park achter de Leeuwenmolen, ter hoogte van het Zorgcentrum Molenhof. De werkzaamheden zijn voorbereid in nauw overleg met de gemeente Maastricht, de eigenaar van de grond, en de molenaar. Met de aanleg van de vistrap is de weg vrij voor vissen en andere watergebonden dieren om ongestoord vanuit de Maas via de Jeker tot in België op te trekken. In eerder uitgevoerd herinrichtingswerk had het waterschap al drie belemmeringen voor de vissen weggenomen. Het passeerbaar maken van stuwen en molens voor vissen is noodzakelijk voor hun voortplanting: vissen zwemmen stroomopwaarts om hun eitjes in de beekbodem af te zetten.

De vistrap wordt landschappelijk in het park geïntegreerd. Eén van de wandelroutes door het park zal naast de vistrap lopen en er wordt een nieuw bruggetje aangelegd over de vistrap. Tevens wordt er een extra zichtpunt aangelegd zodat de bezoekers een mooi uitzicht over de vistrap hebben.

De bouwlocatie in het park zet het waterschap met hekken af. Binnen het afgezette terrein worden zitbanken e.d. tijdelijk weggehaald en de bestaande beplanting waar nodig opgesnoeid om de aanleg van de vistrap mogelijk te maken. De doorgaande wandelroutes blijven zoveel als mogelijk open. Eind 2006 verwacht het waterschap de werkzaamheden te beëindigen.

De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een vistrap tussen de Jeker en de Molentak van de Leeuwenmolen waardoor vissen de stuw kunnen passeren. Hierdoor wordt het obstakel dat door de stuw wordt veroorzaakt in de Jeker passeerbaar gemaakt. Met het automatiseren van de stuw en de lossluizen van de Leeuwenmolen, verkrijgen we het vereiste peil voor de voorziening voor het optrekken van de vissen. De werkzaamheden vormen de afronding van het project om de Maastrichtse Jeker te verbeteren. Het riviertje kan nu voldoende water afvoeren zodat wateroverlast in Maastricht tot het verleden behoort. Daarnaast hebben we in en langs het riviertje ruimte gemaakt voor de natuur. We hopen nog op subsidie in het kader van de regeling Subsidie Gebiedsgericht Beleid, aldus Jan Schrijen, voorzitter van het waterschap Roer en Overmaas.

Wethouder Hazeu van Maastricht is blij dat alle obstakels voor vissen in de jeker nu passeerbaar zijn gemaakt, zodat de natuur haar gang kan gaan. Een leuke bijkomstigheid is dat de vistrap ook een bezienswaardigheid vormt voor de recreant in het stadspark , aldus Hazeu.

De Jeker is een watergang die vanuit België bij Kanne ten zuiden van Maastricht Nederland binnenkomt. Vanaf de grens loopt de watergang ca. 5 kilometer over Nederlands grondgebied om tenslotte in Maastricht in de Maas uit te monden. In de Jeker op Nederlands grondgebied bevinden zich vier watermolens en een bodemval (verschil in hoogte) die nu niet langer meer een obstakel vormen voor de vissen om stroomopwaarts te zwemmen om te paaien.