Unicef



Kenia: campagne tegen kindermishandeling

23 augustus 2006, New York - Vorige maand is in Kenia de campagne 'Stop the Violence against Children' van start gegaan. Deze campagne is opgezet door de Keniaanse overheid en wordt gesteund door Unicef, diverse religieuze groeperingen, andere hulporganisaties en de particuliere sector. Het doel is mensen aan te sporen actie te ondernemen tegen kindermishandeling in huiselijke kring.

Smalle straatjes zoals hier in Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, zijn 's avonds erg gevaarlijk voor kinderen vanwege aanranders en andere kwaadwillenden.
Foto: Unicef/HQ06-0187/Kamber
Smalle straatjes zoals hier in Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, zijn 's avonds erg gevaarlijk voor kinderen vanwege aanranders en andere kwaadwillenden.
Foto: Unicef/HQ06-0187/Kamber

Kindermishandeling, en met name seksueel misbruik, komt in Kenia schrikbarend vaak voor. In 89 procent van de gevallen is de dader van een kinderverkrachting een familielid of een goede vriend van de familie.

In het kader van de campagne werd afgelopen weekend een groot evenement georganiseerd in de Keniaanse stad Naivasha. Diverse nationale topartiesten arriveerden hier met de Stop Violence Bus. Deze bus trekt door het land om informatie te verstrekken en mensen bewust te maken van kindermishandeling.

Niet normaal
De duizenden bezoekers die zich verzameld hadden, konden genieten van optredens van de Keniaanse artiesten. Daarnaast kregen ze bij de stands van de verschillende organisaties informatie over kindermishandeling. Deze stands werden tevens gebruikt om de Keniaanse overheid alert te maken op de programma's die de organisaties implementeren en op de zaken die meer aandacht nodig hebben.

De komende periode wordt elke maand in een ander district een dergelijk evenement georganiseerd. "Het gaat erom dat mensen verteld wordt dat dit geen normale gang van zaken is. En dat ze er met andere mensen in hun gemeenschap ook daadwerkelijk iets tegen gaan doen", zegt Unicef-medewerker Sara Cameron.

Een Keniaans meisje in een buitenwijk van Kibera, een sloppendistrict in Nairobi. Foto: Unicef/HQ06-0191/Kamber Een Keniaans meisje in een buitenwijk van Kibera, een sloppendistrict in Nairobi. Foto: Unicef/HQ06-0191/Kamber

Ringtone-actie

Een aantal mensen heeft al actie ondernomen door afgelopen april te demonstreren tegen de moord op een 15-jarige jongen. Dit initiatief laat zien dat veel Kenianen schoon genoeg hebben van al het geweld in hun land en dat de tijd rijp is voor verandering.

Unicef en haar partners hopen honderd miljoen Keniaanse shilling (circa 1,3 miljoen dollar) te verzamelen om de minstens 500.000 mishandelde kinderen te beschermen. Afgelopen maandag is een ringtone-actie op touw gezet om dit doel te helpen bereiken. Deelnemers betalen 25 Keniaanse shilling voor een ringtone en de opbrengst gaat naar het Stop the Violence-initiatief.