Unicef



Japan: jongerenbijeenkomst 'Religions for Peace'

23 augustus 2006, New York - In Japan komen deze week vertegenwoordigers van de wereldgodsdiensten bijeen om te praten over de rol die religie kan spelen bij het bevorderen van vrede in de wereld. Jonge religieuze leiders doen in het kader van deze 'Religions for Peace Eight World Assembly' mee aan een eigen bijeenkomst. Zij discussiëren dit jaar over de rol die religieuze jongeren kunnen spelen bij het voorkomen van geweld.

Ann M. Venemann, directeur van Unicef Internationaal, brengt deze week een bezoek aan het evenement. Met dit bezoek wordt nog eens benadrukt dat Unicef erg veel waarde hecht aan de samenwerking met religieuze gemeenschappen.

Activist en voormalig kindsoldaat Ishmael Beah geeft zijn mening over kinderen die betrokken zijn in gewapende conflicten. Foto: Unicef
Activist en voormalig kindsoldaat Ishmael Beah geeft zijn mening over kinderen die betrokken zijn in gewapende conflicten. Foto: Unicef

Een van de afgevaardigden op deze bijeenkomst is de 26-jarige activist Ishmael Beah. Ishmael is op 13-jarige leeftijd gerekruteerd om als kindsoldaat in Sierra Leone te vechten. Zijn ouders en twee broers waren allemaal vermoord. Drie jaar lang vocht hij in de burgeroorlog, totdat hij bevrijd werd en met hulp van Unicef in een tehuis werd geplaatst. In 1998 ging hij bij een gezin in New York wonen.

Samenwerking tussen geloven

"Ik vind dat niemand kinderen mag inzetten in een oorlog. Als je dat doet, dan verwoest je in feite de toekomst van een land of de toekomst van de hele wereld", aldus Ishmael Beah, die spreker was tijdens de openingsceremonie van de bijeenkomst.

De jongerenbijeenkomst in het kader van 'Religions for Peace' biedt mensen als Ishmael Beah een platform om de samenwerking tussen verschillende geloofsovertuigingen te bevorderen. Op die manier hoopt men kinderen beter tegen geweld en conflicten te kunnen beschermen.