Digitale Gemeente Houten

Krakers trekken in pand Lidl

woensdag 23 augustus 2006 - Bron: Trefpunt

HOUTEN Het pand aan de Prins Clausstraat, eigendom van de firma Lidl, is sinds vorige week gekraakt. Alle ruiten zijn met grijze vuilniszakken afgeplakt. Buurtbewoners zien wel geregeld jongeren rond het pand lopen, maar niemand heeft een idee wie voor de kraak verantwoordelijk is. Lidl overweegt een kort geding.

Na vertrek van de Basismarkt in 2003 uit het pand, kwam het in handen van Lidl. Deze firma verwierf ook het naastgelegen pand, waarin tot eind van dat jaar een fietsenhandel was gevestigd. Het duurde geruime tijd eer Lidl een bouwvergunning aanvroeg om de twee panden samen in te richten tot één Lidl-supermarkt, met een kleine uitbreding voor een pantry. Na een eerste afwijzing door de gemeente, verstrekte deze alsnog een aangepaste vergunning. Buurtbewoners kwamen hiertegen met succes in actie, vooral op grond van onvoldoende parkeerruimte en te verwachten overlast bij bevoorrading. De gemeente trok de vergunning alsnog in, zodat het pand nog steeds leeg staat. In het nieuw te bouwen centrum vestigt Lidl eveneens een supermarkt en wil in afwachting van de opening daarvan een tijdelijke ruimte in de gemeente. Beide partijen zijn reeds meer dan een half jaar in onderhandeling daarover, maar verschillen van mening of dan ook de Prins Clausstraat alsnog een eventueel aangepaste- functie voor Lidl krijgt, als supermarkt of met enkele kleinere units.

Juridisch sterker
Als de firma Lidl kan aantonen dat zij toestemming krijgt het pand voor winkeldoeleinden te gebruiken en op redelijk korte termijn in gebruik te nemen, staat zij juridisch sterker in een kort geding tegen de krakers. Tot die tijd zijn het echter de krakers die de beste troeven in handen hebben: een ruimte die al zo lange tijd leeg staat, mag worden gekraakt. De gemeente onderneemt geen actie tegen de krakers, omdat zij geen eigenaarvan het pand is.

Reactie Lidl
Directeur Vastgoed bij Lidl, Ham van Oorschot, laat in een reactie weten op dit moment nog geen actie tegen de krakers te ondernemen. Het staat vast dat we op korte termijn meer duidelijkheid van de gemeente willen hebben over een alternatieve locatie voor dit pand. Als die er is, komt Lidl niet naar de Prins Clausstraat. Zo niet, dan starten we hier. De druk op de gesprekken met de gemeente is onverminderd hoog, zeker nu deze situatie is ontstaan.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).