The Wine & Food Association verbreekt samenwerking met IENS


The Wine & Food Association organiseert de Amsterdamse Huiswijncompetitie niet langer meer in samenwerking met IENS
AMSTERDAM, 20060823 -- Na een start met enkele regionale huiswijncompetities, (Amsterdam, Zuid-Nederland, Noord-Nederland, Rotterdam e.o., Haaglanden) organiseert The Wine & Food Association sinds 2001 de Nationale Huiswijncompetitie. In tegenstelling tot voorgaande edities, organiseert The Wine & Food Association de regionale competitie in Amsterdam niet langer meer in samenwerking met IENS Independent Index.

Verandering concept

De eigenaren van IENS Independent Index wilden het concept voor de Amsterdamse editie veranderen. Het vercommercialiseren van de Amsterdamse Huiswijncompetitie (o.a. verhoging van 150% van de deelnamekosten), heeft mede bijgedragen aan het verschil van inzicht, dat The Wine & Food Association heeft doen besluiten om de huiswijncompetitie voor Amsterdam & omstreken weer zelfstandig te organiseren.

The Wine & Food Association is van mening dat de huidige deelnamekosten toereikend zijn om de competitie te organiseren. De regionale en landelijke huiswijncompetities zijn niet bedoeld als commercieel product voor de eigen organisatie, maar dienen om de betreffende horecaondernemingen en hun toeleveranciers te belonen voor hun inzet, expertise en kwaliteit. Het is een eerbetoon aan alle professionals die hun vak serieus nemen en dient ter promotie van goede wijn in alle geledingen van de Nederlandse horeca.

Onafhankelijk en professioneel oordeel

Daarnaast werd een grotere inbreng van consumenten voorgesteld; ogenschijnlijk een loffelijk streven. The Wine & Food Association is absoluut van mening dat consumenten te allen tijde hun eigen mening mogen hebben en geven over wijnen en restaurants, maar tevens dat een onafhankelijk en vooral deskundig oordeel over zulke belangrijke zaken moet worden overgelaten aan professionals.

Inmiddels vinden regionale selecties in Zuid-Nederland (tijdens Limburgia Gastronomica), Haaglanden (tijdens Proeven & Genieten Den Haag), Noord-Nederland (tijdens Culinair Friesland), Rotterdam (tijdens KunstHal Kookt) en Midden Nederland (tijdens de Kaas en Delicatessen Beurs) plaats. Deze verschillende regionale huiswijncompetities dienen als basis voor de landelijke competitie. Tijdens de landelijke finale kiest een professioneel panel met gerenommeerde proevers uit de horeca, vakhandel en pers de "Huiswijnen van het Jaar" uit alle regionale finalisten. De finale van deze belangrijke competitie vindt traditiegetrouw plaats tijdens Wine Professional, van 8 t/m 10 januari 2007 in de Amsterdam RAI, gelijktijdig met de eerste drie dagen van de grootste horecvakbeurs in de Benelux, de HORECAVA.

Horecaondernemingen en importeurs die werkzaam zijn in de regio Amsterdam & omstreken worden binnenkort door The Wine & Food Association uitgenodigd voor deelname aan de regionale competitie Amsterdam en omstreken. Deze huiswijnverkiezing is de officiële competitie waarvan de winnaars doorgaan naar de grote finale van de Nationale Huiswijncompetitie.

The Wine & Food Association

The Wine & Food Association is uitgever van GaultMillau/Proefschrift Restaurant & Hotel Jaargids Nederland, het wijnmagazine Proefschrift - Wine & Food Professional en De ProefKrant. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van Wine Professional in de Amsterdam RAI. Dit is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen & fine food in de Benelux. Tevens is The Wine & Food Association organisator van diverse toonaangevende competities, (regionale) evenementen, proeverijen en bijeenkomsten, al dan niet in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdracht/ uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven.