Gemeente Den Helder

16-08-2006 Naturalisatieceremonie voor nieuwe Nederlanders in Den Helder

Donderdag 24 augustus is het nationale naturalisatiedag. Gemeenten geven op die dag met een nationalisatieceremonie extra aandacht aan het feit dat immigranten het Nederlanderschap hebben gekregen. Ook de gemeente Den Helder laat deze dag niet ongemerkt voorbij gaan. De 43 inwoners uit Den Helder die na 1 januari 2006 Nederlander zijn geworden, zijn uitgenodigd voor een ceremonie in het stadhuis. De verwachting is dat ruim de helft van de genodigden aanwezig kan zijn bij het feestje, waarbij de burgemeester de nieuwe Nederlanders zal toespreken.

Vanaf 1 oktober 2006 gaat het verkrijgen van het Nederlanderschap anders verlopen. De Tweede Kamer heeft bepaald dat vanaf die datum alle naturalisatiebesluiten persoonlijk overhandigd moeten worden. Pas dan wordt de betrokkene Nederlander. De gemeente Den Helder verwacht in 2007 het naturalisatiebesluit aan ongeveer tachtig inwoners uit te reiken. Gezien de wettelijk vastgestelde termijnen tussen dagtekening van het naturalisatiebesluit en de uitreiking ervan, betekent dit dat in Den Helder meerdere keren per jaar een ceremonie zal plaatsvinden.

De verkrijging van het Nederlanderschap is niet alleen een gebeurtenis met een juridische, maar ook één met een bijzondere maatschappelijke betekenis. Door de naturalisatie krijgen nieuwe Nederlanders twee belangrijke Nederlandse grondrechten: het actieve en passieve kiesrecht (artikel 4 van de Grondwet) en het volledige recht op gelijke benoembaarheid in openbare dienst (artikel 3 van de Grondwet).