Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie en Solidaridad vergelijken duurzaam aanbod supers

Negende landelijke EKO-telling start in Amersfoort

Amsterdam, 22 augustus 2006 --- Donderdag 24 augustus starten in het SuperdeBoer filiaal aan de Leusderweg 144-152 in Amersfoort de negende EKO-tellingen; het jaarlijkse onderzoek naar biologische producten in de supermarkt. De EKO-tellingen worden dit jaar georganiseerd door Milieudefensie in samenwerking met Solidaridad.

Deze keer worden naast de biologische producten ook alle fair trade-producten in het supermarktschap geteld. Vijf weken lang tellen vrijwilligers in honderden supermarkten door het hele land het aanbod. De supermarkt met het grootste aanbod van deze producten wordt op donderdag 9 november bekroond met de EKO-Award 2006. Ook de supermarkt met het grootste fair trade-aanbod wordt in het zonnetje gezet. Per provincie en per gemeente wordt er een ranglijst opgesteld van de best en slechtst scorende supermarkten.

Voor het negende achtereenvolgende jaar onderzoekt Milieudefensie in supermarkten het biologische aanbod. Dit jaar gebeurt dit in samenwerking met Solidaridad: een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor eerlijke handel met ontwikkelingslanden. Daarom wordt dit jaar gekeken naar het aanbod van Fair Trade-producten zoals koffie, thee, bananen, mango's, avocado's, sinaasappels en wijn.

Wat: Start EKO-tellingen met vrijwilligers van Milieudefensie en Solidaridad
Waar: SuperdeBoer, Leusderweg 144-152, 3817 KD in Amersfoort Wanneer: Donderdag 24 augustus, 12.00 uur Website: www.milieudefensie.nl/ekotellingen

Met de tellingen houden Milieudefensie en Solidaridad de vinger aan de pols van de supermarkten. Toezeggingen om het assortiment duurzame producten te vergroten, kunnen aan de hand van de resultaten worden getoetst.

De tellingen van vorig jaar lieten zien dat de prijsoorlog bij veel supermarktketens had geleid tot een verkleining van het assortiment biologisch. Vooral Albert Heijn maakte het bont en verkleinde het assortiment met maar liefst 20 procent. Hierdoor verloor de supermarktketen zijn jarenlange koppositie in het klassement aan Jumbo en Konmar die wel beter scoorden.

Biologische landbouw produceert lekkere producten, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gentechnologie of dierenleed. Om meer boeren te stimuleren schoon te produceren is het belangrijk dat de afzet groeit. Hierbij spelen supermarkten een cruciale rol. Door vergroting van het aantal maatschappelijk verantwoorde producten in de schappen krijgt de consument de kans om deze ook daadwerkelijk aan te schaffen.


---