CBS Statistisch Bulletin augustus 2006

Centraal Bureau voor de Statistiek
Minder werklozen

Nederland telde in de periode mei­juli 2006 gemiddeld De maandelijkse werkloosheidscijfers kunnen worden 415 duizend werklozen. Dit zijn er 82 duizend minder dan aangepast op basis van het beschikbaar komen van nieuw een jaar eerder. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het of geactualiseerd bronmateriaal en in het kader van de aan- CBS. sluiting op de Nationale rekeningen. Hierdoor hebben de In de periode mei­juli 2006 was 5,5 procent van de cijfers na de periode oktober­december 2003 een voorlopig beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder was dit karakter. 6,7 procent. Zowel de trend als het seizoenpatroon worden iedere maand met het beschikbaar komen van nieuwe werkloos- heidscijfers opnieuw vastgesteld. Hierdoor kunnen eerder gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld. Op de website van het Ontwikkeling werkloosheid blijft dalend CBS (www.cbs.nl) staat een korte toelichting op seizoen- correctie en trend. In de periode mei­juli is de werkloosheid altijd wat hoger. Scholieren en studenten melden zich op de arbeidsmarkt en gaan op zoek naar (vakantie)werk. Na correctie voor Meer informatie seizoeninvloeden komt de werkloze beroepsbevolking uit op 406 duizend, nagenoeg gelijk aan de periode april­juni Het Centrum voor werk en inkomen (CWI) publiceert cijfers 2006. Over een langere periode gezien is er sprake van over de niet-werkende werkzoekenden op de CWI-website. een dalende werkloosheid. In het afgelopen halfjaar daalde Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroeps- de werkloosheid met gemiddeld 8 duizend per maand. bevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij het CWI. Dit betreft vooral personen zonder recht op een uit- Veel minder werklozen jonger dan 45 jaar kering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij het CWI die niet tot de werkloze In de periode mei­juli 2006 waren er 82 duizend werklozen beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet minder dan een jaar eerder. De werkloosheid daalde voor- direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk namelijk onder mensen jonger dan 45 jaar. Het aantal werk- zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer infor- loze jongeren nam in een jaar tijd af met 27 duizend tot matie over beide begrippen is te vinden in een gezamenlijk 100 duizend. Onder 25­44-jarigen daalde de werkloosheid artikel van het CBS en het CWI. met 51 duizend. Onder 45-plussers was de daling met 4 duizend relatief gering.
Werkloosheid nog ruim boven laagste punt van 2001
De seizoengecorrigeerde werkloosheid bereikte eind 2004, begin 2005 een top van ruim 490 duizend werklozen. Sindsdien is het aantal werklozen gedaald tot 406 duizend. Daarmee is de werkloosheid weer terug op het niveau van zomer 2003, maar ligt deze nog ruim boven het laagste punt van het tweede kwartaal 2001. Toen bedroeg de werk- loosheid 234 duizend personen. In die periode was er sprake van een zeer gespannen arbeidsmarkt.
Technische toelichting
De werkloze beroepsbevolking volgens de officiële definitie bestaat uit alle mensen van 15­64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.
De cijfers over de werkloze beroepsbevolking zijn voor- namelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheids- marge.
2
Statistisch bulletin 34 (CBS) 24/8/2006 5