Ingezonden persbericht


Metaalunie: "Laagdrempelige regelingen nodig om innovatie bij metaalbedrijven te bevorderen"

Staatssecretaris van Economische Zaken Van Gennip brengt werkbezoek aan mkb-metaal

De staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, heeft op 23 augustus een werkbezoek gebracht aan Berg Product in De Lier. Dit werkbezoek was een initiatief van de Koninklijke Metaalunie die de staatssecretaris informeerde over de ontwikkelingen in de metaal en bij de toeleveranciers van de glastuinbouw.

Innovatie kwam uitgebreid aan de orde. De Metaalunie vindt het van belang dat EZ aandacht blijft houden voor efficiënte regelingen voor het mkb. Metaalunievoorzitter Verhoeven: "Wij zijn heel tevreden met laagdrempelige regelingen als de WBSO en de innovatievouchers maar er gaat bovenmatig veel budget naar regelingen waar het mkb aan de zijlijn mag meekijken. Voor het mkb zijn laagdrempelige, structurele maatregelen nodig die innovatie op de werkvloer bevorderen. In de door het Innovatieplatform benoemde sleutelgebieden kunnen wij ons best vinden. Wel verzoeken wij met nadruk dat generiek 20% van alle subsidies voor projecten in deze sleutelgebieden altijd ten goede komt aan bedrijven tot 100 medewerkers."

Directeur Ter Velde van Berg Product, een bedrijf dat sterk is in agrorobotica voor de glastuinbouw, informeerde de staatssecretaris over de industrialisering in de glastuinbouw. Tuinders van nu hebben behoefte aan technologische oplossingen die energie en arbeid besparen. Van den Berg, directeur-eigenaar van Berg Product, ontwikkelde een prototype van een robot met zintuigen om alle processen in de kas te kunnen volgen. Van den Berg wees de staatssecretaris op de beperkingen van de innovatievouchers die alleen bij publieke kennisinstellingen als universiteiten en hogescholen in te wisselen zijn. Hij vindt dat bij deze instellingen de 'kennisvraag' van het mkb vaak geen prioriteit heeft en dat ook vaak de kennis ontbreekt. Hij is van mening dat commerciële organisaties soms een betere partner zijn bij innovatie.

Berg Product is gespecialiseerd in het ontwikkelen en vervaardigen van hoogwaardige volautomatische systemen voor het oogsten, verzorgen, transporteren en verwerken van producten binnen de glastuinbouwsector. Daarnaast maakt het bedrijf schaarliften voor gewasverzorging en onderhoud in de kas. Ook spuitrobots die het gewas volautomatisch spuiten behoren tot het assortiment. Het bedrijf exporteert naar vele landen in de wereld.

De Koninklijke Metaalunie is met 12.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan zo'n 135.000 mensen.

Fotobijschrift foto 1: Staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, geflankeerd door Arie van den Berg en Edwin Ter Velde van Berg Product, en Metaalunievoorzitter Bertha Verhoeven en directeur Harm Jan Keijer.

Fotobijschrift foto 2: Karien van Gennip, geflankeerd door Arie van den Berg (r) en Edwin ter Velde (l) , krijgt uitleg over de besturingstechniek van een buisrailwagen. Metaalunievoorzitter Bertha Verhoeven luister mee.