D66

Schriftelijke vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Vreemdelingen Zaken en Integratie inzake discriminatie van allochtone agenten bij politiekorpsen. 21 augustus 2006

1.Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving over intimidatie en discriminatie van allochtone agenten in diverse Nederlandse politiekorpsen?

2.Zijn de berichten juist dat er vanuit diverse korpsleidingen gediscrimineerd wordt richting medewerkers van allochtone afkomst? Vindt er daarnaast ook discriminatie plaats door goed gekwalificeerde allochtone agenten niet in aanmerking te laten komen voor promoties?

3.Zijn er landelijke cijfers bekend over het aantal van dergelijke incidenten? Zo niet, bent u bereid deze cijfers te gaan verzamelen?

4.Welke maatregelen zijn er in de afgelopen jaren genomen specifiek gericht op de doorstroom van allochtonen naar een leidinggevende functie binnen de politie? Hoe oordeelt u in dit licht het resultaat van het project van 25?

5. Hoe oordeelt u over de stelling dat carrière maken binnen de politie in praktijk bijna onmogelijk blijkt voor allochtonen? Kunt u aangeven hoe de verhouding ligt tussen het aantal allochtone en autochtone mensen dat werkzaam is binnen de politie? Kunt u tevens aangeven hoe deze percentages zich verhouden daar waar het de leidinggevende functies betreft?

6.Welke acties gaat u ondernemen om discriminatie bij de politie te voorkomen? En om doorstoom van allochtonen naar hogere functies binnen de politie te stimuleren?
_______________________

www.nrc.nl Niet alleen in Gelderland, discriminatie probleem bij meer korpsen van 19 augustus 2006 en de uitzending van het NOS Journaal van vrijdag 18 augustus Politie discrimineert allochtone agenten

24-8-2006 13:05