Gemeente Wageningen

Gemeenteraad wil burger meer bij lokale politiek betrekken

Nieuwe werkwijze eerste aanzet cultuurverandering

"Efficiënter vergaderen en de burger meer bij de lokale politiek betrekken". Dat is kort gezegd de ambitie die de gemeenteraad heeft uitgesproken. Om dat te bereiken, gaat de raad vanaf de maand september werken met een nieuw vergadermodel. Dit model is onderdeel van een pakket aan activiteiten. Deze acitiviteiten moeten burgers meer bij de lokale politiek betrekken en hen helpen beter de weg naar raadsleden te vinden.

In het nieuwe vergadermodel wordt gewerkt met een nieuwe commissiestructuur. Het aantal commissies gaat daarbij van vier naar twee; de commissie "Stad" en de commissie "Samenleving". Deze commissies vergaderen straks aan de hand van vooraf vastgestelde tijdsblokken, zodat de burgers weten wanneer "hun" onderwerp aan de beurt is. De donderdag wordt de vaste vergaderavond. Dan vinden zowel de commissie- als raadsvergaderingen plaats. Tot slot hebben burgers in het nieuwe model meer dan voorheen de mogelijkheid om in te spreken en mee te praten tijdens de commissievergadering. Daarnaast kunnen burgers voortaan aan het begin van een raadsvergadering inspreken over een onderwerp dat niet op de agenda staat. De eerste commissievergadering "nieuwe stijl" vindt plaats op 14 september a.s.

Groeimodel
Gekozen is voor een groeimodel. De komende tijd wordt gebruikt om ervaringen op te doen met de nieuwe werkwijze en het model verder te vervolmaken. Raadsleden, commissieleden en burgers worden van harte uitgenodigd om opmerkingen en suggesties door te geven.

Wijkbezoeken
Naast de nieuwe vergaderwijze staat een aantal nieuwe activiteiten op de rol. Zo worden met regelmaat themabijeenkomsten georganiseerd waarin raads - en commissieleden met organisaties en burgers van gedachten kunnen wisselen. Ook organiseert de gemeente een aantal wijkbezoeken voor raadsleden. Het eerste wijkbezoek vindt dit najaar plaats in de wijk Tarthorst/Roghorst.