Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen financiert kassenproject in Kroatië

De gemeente Wageningen stelt EUR 30.000,-- beschikbaar voor de realisatie van een kassenproject bij een school in Ernestinovo (Kroatië). Leerlingen krijgen daarin de mogelijkheid een nieuwe vorm van verbouw van landbouwproducten te leren. Het project vindt plaats in het kader van het Kroatië project 2004-2006. Hierin werkt de gemeente Wageningen samen met twee gemeenten in Oost-Kroatië: de gemeente Ernestinovo (overwegend Kroatisch) en de gemeente Sodolovci (overwegend Servisch). Een van de aandachtspunten is de relatie en samenwerking tussen de Serven en Kroatië in voormalig oorlogsgebied.

Het kassenproject is een gezamenlijk initiatief en beide gemeenten laten hiermee zien dat het mogelijk is om na de oorlog samen te werken aan de ontwikkeling van hun gemeenten en de regio. Kinderen uit beide gemeenten profiteren van dit project, omdat zowel kinderen uit Ernestinovo als kinderen uit Sodolovci de school in Ernestinovo bezoeken.

Educatieve waarde
In het Kroatië project 2004-2006 wordt grote waarde gehecht aan de ontwikkeling van de landbouwsector in Oost-Kroatië. Het college van burgemeester en wethouders vindt dan ook dat dit project een unieke educatieve waarde heeft en bovendien nieuwe ontwikkelingskansen biedt voor de landbouw in deze voormalige oorlogsregio.

Alternatieve landbouwmethode
Onder begeleiding van de landbouwschool in Dalj (Kroatië) wordt een kas gebouwd naast de school in Ernestinovo. In deze kassen gaan leerlingen en leerkrachten diverse gewassen telen. Deze worden vervolgens gedeeltelijk op de lokale markt verkocht om zo enige inkomsten voor het project te verwerven. Doel is de leerlingen te leren hoe gewassen in een kas gekweekt kunnen worden en hoe deze via specifieke marketingtechnieken op de markt gebracht en verkocht kunnen worden. Ander doel is de leerlingen (en de inwoners van de dorpen/regio) te laten zien dat er alternatieve landbouwmethoden mogelijk zijn. De regio waarin de projectgemeenten zich bevinden is een typische landbouwregio. De landbouwontwikkeling komt echter slecht op gang omdat er nog steeds veel mijnen in de landbouwgronden liggen en voor ontmijning geen geld aanwezig is. Daarnaast is de economische situatie zeer slecht waardoor weinigen kunnen investeren in landbouwmachines.