4, 3 miljoen toegekend aan samenwerkingsprojecten op Antillen

Evd partner in export

http://www.evd.nl

PERSBERICHT
24 augustus 2006

4,3 miljoen euro toegekend aan samenwerkingsprojecten op de Antillen

Tijdens de afgelopen tender van het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen (PSNA) is 4,3 miljoen euro toegekend aan Nederlandse bedrijven die een PSNA-projectvoorstel hebben ingediend bij de EVD. De PSNA-projecten lopen doorgaans behoorlijk uiteen: van zieke kinderen de mogelijkheid bieden om met dolfijnen te zwemmen, tot het plaatsen van windmolens en het onderhouden van monumentale gevels in de hoofdstraat van Willemstad. Dit laatste project wordt uitgevoerd door schilder Hans Gerressen uit Arnhem.

Hans Gerressen voert normaal gesproken in de provincies Gelderland en Utrecht werkzaamheden uit op het gebied van schilderwerken, gevelrenovatie en totaalonderhoud. Tijdens een verblijf op Curaçao werd Hans Gerressen emotioneel toen hij de toestand van de gebouwen zag. Vooral monumentale panden werden op een onjuiste wijze onderhouden, waardoor het gevaar bestond dat gevels onherstelbaar beschadigd raakten. Zeker voor een vakman als Hans met interesse voor bouwstijlen en bijzondere panden was het een doorn in het oog.

Omdat Hans over de nodige vakkennis beschikt en zijn onderneming dagelijks gevelonderhoud uitvoert kwam bij hem al gauw de gedachte op om de beproefde vochtstraaltechniek op Curaçao toe te passen. Het was echter financieel niet verantwoord om zelf een bedrijf op Curaçao op te starten. Bovendien ontbrak het hem aan kennis van zakendoen op Curaçao. Hij zocht contact met een lokale ondernemer om zijn plan verder uit te werken. Tijdens een bijeenkomst die door de Kamer van Koophandel op Curaçao werd georganiseerd, hoorden zij dat bepaalde projecten gedeeltelijk door PSNA gefinancierd worden. Na de eerste bijeenkomst van PSNA bij de EVD in Den Haag raakte alles in een stroomversnelling.

Hans Gerressen heeft goede ervaringen met PSNA. Hoewel PSNA duidelijke eisen stelt aan een projectvoorstel, is het Hans opgevallen dat de EVD niet star is en de PSNA-medewerkers waar mogelijk met hem meedenken. Ook is de contactpersoon van PSNA goed op de hoogte van de situatie op Curaçao. Op Curaçao is de telefoon bijvoorbeeld slechts een bescheiden hulpmiddel en is het beter om persoonlijk contact te onderhouden. Ook moet er altijd de druk op de ketel gehouden worden om iets geregeld te krijgen.

Inmiddels is Hans druk doende om de grond waarop straks het pand gebouwd wordt bouwklaar te maken. Zodra het pand gereed is kan het materieel naar Curaçao verscheept worden. Daarna kan worden begonnen met het inwerken en begeleiden van de nieuwe medewerkers. Naar verwachting zullen de eerste activiteiten in het jaar 2007 plaatsvinden.

Het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen (PSNA) wordt uitgevoerd door de EVD, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (USONA). Het doel van PSNA is het bevorderen van commerciële samenwerking tussen internationale bedrijven en Antilliaanse bedrijven. Deze samenwerking moet leiden tot investeringen en duurzame handelsrelaties tussen internationale bedrijven en bedrijven op de Nederlandse Antillen. Het uiteindelijke doel is om meer vervolginvesteringen te genereren en duurzaam bij te dragen aan de creatie van werkgelegenheid en economische ontwikkeling op de Nederlandse Antillen.

PSNA is van toepassing op de volgende sectoren: toerisme, logistieke en maritieme dienstverlening, informatie- en communicatietechnologie, duurzame energie en milieu, agroprocessing (inclusief de verwerking van visserijproducten) en industrie. Zie voor meer informatie: www.evd.nl/psna.

Ondernemers met internationale plannen kunnen hun projectvoorstel tussen 22 september 2006 en 15 januari 2007 indienen bij de EVD.

Tijdens de landelijke voorlichtingsbijeenkomst over PSNA op 19 oktober 2006 bij de EVD in Den Haag wordt verteld over deze financiering en delen ondernemers hun ervaringen met het programma. De aanmelding voor de kosteloze voorlichtingsbijeenkomst gaat via www.evd.nl/psna.