Gemeente Borger-Odoorn


23-08-2006
NATURALISATIEDAG VOOR NIEUWE NEDERLANDERS IN BORGER-ODOORN

Op donderdag 24 augustus wordt in Borger-Odoorn, net als in de andere gemeenten in Nederland, naturalisatiedag gevierd. Naturalisatiedag is een feestdag voor nieuwe Nederlanders. De bedoeling is dat gemeenten op deze dag, tijdens een feestelijke ceremonie, het Nederlanderschap vieren met de nieuwe inwoners van ons land.

Op deze wijze worden nieuwe Nederlanders extra welkom geheten. Dit kan een positief effect hebben op het verdere maatschappelijke integratieproces. Nederlander worden en burger worden van deze democratische rechtsorde is een gebeurtenis waarop zij trots kunnen zijn. Omgekeerd is Nederland blij met het feit dat mensen er voor kiezen Nederlander te worden.

De ceremonie moet een formeel en een informeel gedeelte hebben. Het formele gedeelte bestaat in Borger-Odoorn uit een toespraak van de burgemeester, waarin zij de nieuwe inwoners welkom heet en hen het een en ander vertelt over wat het betekent om Nederlander te zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de geschiedenis van Nederland, de balans tussen rechten en plichten in ons land of de manier waarop wij hier met elkaar omgaan.
Na het formele gedeelte is er een rondleiding voor de nieuwe Nederlanders en hun families in het Hunebedcentrum in Borger. Er is gekozen voor het Hunebedcentrum omdat de hunebedden niet alleen kenmerkend zijn voor Borger-Odoorn, maar ook een voorbeeld zijn van een van de oudste cultuurvormen/rituelen van ons land.