Gemeente Woudrichem

'Woudrichem 650 jaar stadsrechten' wordt mooi feest.

WOUDRICHEM - Een aarzelende start van de voorbereidingen voor `Woudrichem 650 jaar stadsrechten' wordt ruim goedgemaakt door een steeds groter wordende groep die voortvarend de organisatie van allerlei activiteiten ter hand neemt: Woudrichem - en niet alleen de vesting - begint te borrelen van de initiatieven!

Stichting De Eendragt
Nu is het zaak alle krachten te bundelen en eendrachtig de festiviteiten verder vorm te geven. Daarom is onlangs stichting De Eendragt opgezet. Stichting De Eendragt, voortgekomen uit een werkgroep van betrokken mensen van verschillende horizonten in de gemeente, wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ideeën uitgevoerd kunnen worden om van `Woudrichem 650 jaar stadsrechten' een rijk geschakeerd feest te maken. De stichting voert zelf geen ideeën uit maar wil er zijn om zoveel mogelijk initiatieven te ondersteunen. Zo wil de stichting alle verenigingen en groepen die een plan hebben verder helpen om financiële middelen te vinden die nodig zijn voor de uitvoer van de plannen. De stichting mag daarbij aanspraak maken op het extra geld dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld voor de festiviteiten, maar wil daarnaast ook behulpzaam zijn bij het werven van extra fondsen. Ook hoopt de stichting in deze voorbereidende fase zoveel mogelijk initiatieven op elkaar af te stemmen, zodat bijvoorbeeld materialen voor verschillende activiteiten meerdere malen ingezet kunnen worden.

Straat- en rivierevenement
Op initiatief van een groep enthousiaste mensen `rondom het Visserijmuseum' is een groot aantal buurtverenigingen en vrijwilligers gestart met de voorbereidingen voor een groot historisch weekend dat gaat plaatsvinden op 25 en 26 augustus 2006, waarbij de vesting en de rivier zullen bruisen van de straattaferelen en spectaculaire evenementen op en rond het water. De initiatiefnemers - inmiddels uitgegroeid tot de werkgroep `Straat- en Rivierevenement' zijn momenteel druk bezig de ideeën uit te werken en de uitvoering door de vele verschillende groepen op elkaar af te stemmen. Iedereen die meedoet (of nog mee wil doen) aan het weekend levert bij deze werkgroep uitgewerkte plannen in, en mochten de financiën tekortschieten dan wil stichting De Eendragt de werkgroep helpen bij het vinden van extra geld en voordelige inkoop van materialen!

Theaterspektakel in de openlucht
Aansluitend op het historische weekend wordt er in de vesting een theatervoorstelling gegeven waaraan wel 50 spelers meedoen. Ook hier is een werkgroep actief die al druk doende is met de repetities en de logistieke voorbereidingen.

Nog meer activiteiten aanmelden?
Op diverse plaatsen (bij stichting De Eendragt, de Gemeente, de Werkgroep `Straat- en Rivierevenement) zijn nog veel meer ideeën ingediend: een speciale kerkdienst, een historische raadsvergadering en een Middeleeuws ontbijt voor alle inwoners van Woudrichem zijn slechts een paar voorbeelden. Alle initiatieven om `Woudrichem 650 jaar stadsrechten' luister bij te zetten zijn van harte welkom. Gezamenlijk is besloten dat alle ideeën op één centraal punt kunnen worden aangemeld: bij mevrouw Hannie de Vries (gemeentehuis, 0183 30 82 75). Zij neemt uw ideeën graag op in het totale programma en brengt u in contact met stichting De Eendragt mocht u de expertise van de stichting kunnen gebruiken.

Website De Eendragt
Een belangrijke bron van informatie en inspiratie voor iedereen die een rol speelt in de organisatie van `Woudrichem 650 jaar stadsrechten' en voor iedereen die Woudrichem in dit bijzondere jaar wil bezoeken: www.woudrichem650.nl!
U vindt er steeds actuele informatie over de verschillende activiteiten en werkgroepen, over de hulp die stichting De Eendragt kan bieden en natuurlijk een uitgebreid (en groeiend) programmaoverzicht.

Zegels
`Woudrichem 650 jaar stadsrechten' en stichting De Eendragt hebben sinds kort een duidelijk eigen gezicht: Atelier De Kazerne heeft het hier afgebeelde logo ontworpen, dat we nog heel veel gaan tegenkomen, allereerst op schitterende sluitzegels die binnenkort te koop zullen zijn: 20 zegels voor EUR 2,50. Door ze te gebruiken geeft u meer bekendheid aan de Woudrichemse festiviteiten en de opbrengst van de verkoop wordt natuurlijk weer ingezet om activiteiten te bekostigen.

Wie is Wie?

* Centraal punt voor het aanmelden van ideeën: Claran Wielenga (gemeentehuis, 0183 30 81 27), stagiaire Mariska van Beek
* Stichting De Eendragt: Ronald van den Ende (voorzitter), Frans Dansen, Jop Duyvendak, Jaap Hartman

* Werkgroep Straat- en Rivierevenement: Rolf van Andel, Cees Klomp, Bert van Straten, Joop van Straten

* Werkgroep Openluchttheater: Claran Wielenga, Henk van der Zouwen