Landschap Noord-Holland

Zwarte sterns en open dag op het Balgzand

Vrijdag 25 augustus om 19.00 uur nemen gidsen van Landschap Noord-Holland u mee om de beste vogelplekken van het Balgzand te bekijken. En mochten mensen nog niet uitgekeken zijn, zondag 27 augustus van 9.30-16.00 uur is er een heerlijke open dag bij Natuurinformatiecentrum Balgzand.

De prachtige excursie van 25 augustus gaat langs de Kooihoekschor én de van Ewijkschor. Er wordt naar zwarte- en andere sterns gekeken. Al naar gelang het weer wordt besloten om deze excursie op de fiets te doen, lopend of met de auto. Een bijzonder fenomeen van het Balgzand is de slaaptrek van de zwarte sterns. Het is weliswaar laat in het seizoen, wellicht zijn er nog enkele te zien. Grote kans maken we echter ook op visdief, grote stern, dwergstern en misschien noordse stern. Deze vogels staan aan de vooravond van hun grote vlucht terug naar de kusten van zuidelijk Afrika. In deze tijd met hoog water is het dringen geblazen op de schorren. Honderden lepelaars, aalscholvers, kieviten, groenpootruiters enz. Zelfs duizenden wulpen, tureluurs, scholeksters en meeuwen in allerlei soorten en leeftijden. Een genot en een prachtig schouwspel om te zien, het geeft een beeld van de grote (voedsel)rijkdom van dit gebied. In het Natuurinformatiecentrum is een prachtige brochure in te zien over het Balgzand, met allerlei achtergronden over dit bijzondere deel van Nederland. Startpunt is het natuurinformatiecentrum. Op zondag 27 augustus bent u van harte welkom in het Natuurinformatiecentrum Balgzand bij 't Kuitje voor een open dag van 9.30 tot 16.00 uur. Landschap Noord-Holland en de Waddenvereniging organiseren deze dag gezamenlijk. U kunt een prachtige diapresentatie bekijken, gluren naar honderden lepelaars of zomaar genieten van een prachtig waddenlandschap. Om 9.00 uur start er een wadexcursie. De wadbodem en haar bewoners wordt gevoeld, geroken en onderzocht onder leiding van een ervaren wadgids. Om 9.15 uur start er een excursie waarbij gekeken wordt naar de bijzondere wadflora. Vanaf 11.00 uur begint het water te stijgen op het wad, reden om de rijke vogelstand op het Kooihoekschor samen met een deskundige te ontdekken met een verrekijker of telescoop. Iedereen kan op eigen gelegenheid langs de dijk wandelen of fietsen. Er staan 25 gratis fietsen klaar, een eigen fiets meenemen kan ook. Belangrijk om te vermelden is dat het verboden is om over de dijk zelf te lopen en verder te gaan dan het kijkpunt. Dit in verband met de noodzakelijke rust voor de tienduizenden vogels die dit gebied gebruiken tijdens hun trektocht. Bij de wadexcursies 's morgens zijn laarzen of oude gympies aan te bevelen. Neem ook reserve kleding mee. Er is ook een natuurinformatiemarkt bij 't Kuitje met kramen van Landschap Noord-Holland, de Waddenvereniging, Vogelwerkgroep Den Helder, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, de Rangers van het Wereld Natuur Fonds en de Ransdorp, die deze gelegenheid nemen om iets te vertellen en laten zien over hun werk.

Verzamelen bij Natuurinformatiecentrum Balgzand ('t Kuitje), Oostoeverweg 80 te Den Helder. Volg de borden naar Industrieterrein Oostoever, doorrijden tot 50 meter voor Marinepoort. Daar rechtsaf. Een vogelfietsexcursie kost: ¤ 4,- (beschermers Landschap Noord-Holland ¤ 3,-, kind tot 12 jaar ¤ 2,-). Reserveren is handig, maar ook zonder opgave bent u van harte welkom. Op de open dag zijn de excursies gratis. Bel de Informatie Winkel, telefoon 0251-362 762.



Landschap Noord-Holland