Ingezonden persbericht


Menselijke ontmoetingen in een grenzeloze stad

Vanaf 25 augustus heeft Groningen weer een bron. Geen archeologische opgraving, maar een product van deze tijd. Een ontmoetingsplek die verhalen van over de hele wereld doorvertelt.

Deze Bron verzamelt de verhalen uit de lucht om haar heen. In de ether reizen elk moment honderdduizenden verhalen, via GSM-verbindingen, radio en internet. De Bron vertelt ze door. Niet allemaal; alleen de verhalen die voor haar bestemd zijn. Van reizigers die weg gingen, maar die nu van ver terugkijken. Die even stilstaan om een korte herinnering of verhaal naar ons terug te sturen. De Bron nodigt uit om in het rumoer van de stad even stil te staan, te zitten en te luisteren. Of om zelf een bericht naar de Bron te sturen.
Op 25 augustus, tijdens het Noorderzonfestival in Groningen, zal de Bron van Sjanet Bijker in premiere gaan. De Bron is een rond waterbassin met zitplaatsen eromheen. Door middel van een text-

to-speech synthesizer kan de Bron verhalen die via de virtuele bron, www.de-bron.eu naar haar toe worden gestuurd doorvertellen. "Als mensen in een stad wonen, worden ze met al hun dagelijkse verhalen, onderdeel van die stad. En als ze vertrekken, nemen ze dus ook een stukje stad mee" volgens Sjanet Bijker, maker van de Bron. "De anekdotes, gedichten of verhalen, die mensen van waar dan ook naar de Bron sturen, keren voor even terug. Voor de mensen die even bij het water uitrusten, een bijzondere ervaring". Na de premiére op Noorderzon zal de Bron op 29 augustus doorreizen naar de Vismarkt in Groningen waar ze een maand blijft staan, vervolgens reist ze op 3 oktober door naar het Harmoniecomplex

Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen.

De Bron is ontwikkeld door Sjanet Bijker in samenwerking met Pavlov medialab en mogelijk gemaakt door een subsidie van de "Groningse Nieuwe" van de Gemeente Groningen.

De Bron is te bereiken via www.de-bron.eu Contactinformatie Sjanet Bijker: 06 - 40883614 sjanet.bijker@tiscali.nl

wat: de bron, een nomadisch ontmoetingspunt in Groningen

wie: een kunstproject van kunstenares Sjanet Bijker

waar/wanneer: op het Noorderzonfestival (25 t/m 29 augustus),op de

Vismarkt(29 augustus t/m 3 oktober) en bij het

Harmoniecomplex, faculteit der Letteren (vanaf 3 oktober)

hoe: op locatie en via www.de-bron.eu

ism Pavlov medialab, met steun van 'Groningse Nieuwe' van de gemeente Groningen