Gemeente Amsterdam



Gratis fiets stallen tijdens Uitmarkt

Bewaakte Locker fietsenstallingen bij alle hoofdpodia

22 augustus 2006
-
DIVV

Bezoekers van de Uitmarkt (25/26/27 augustus) kunnen tijdens het evenement bij alle hoofdpodia gratis hun fiets stallen in een bewaakte fietsenstalling. Bij grote evenementen waar veel fietsers worden verwacht zijn vaak onvoldoende mogelijkheden om de fiets op een veilige manier te parkeren. Door het aanbod van de gratis bewaakte fietsenstallingen tijdens de Uitmarkt wordt hierin tegemoet gekomen.

Bij de Nieuwmarkt, hoek Keizersstraat, komt de mobiele Locker fietsenstalling. Deze biedt ruimte aan circa 300 fietsen. Het inzetten van de mobiele stalling is tijdens eerdere versies van de Uitmarkt en de Amsterdam Marathon een succes gebleken. Naast deze locatie kan de bezoeker van de Uitmarkt de fiets ook gratis en veilig stallen op de volgende locaties:
* Waterlooplein, einde Weesperstraat : bewaking bij de bestaande rekken
* BG-terrein en Paradiso : de bestaande ondergrondse stallingen
* Beursplein : de heropende bovengrondse stalling

De laatst genoemde stalling op het Beursplein was tijdelijk gesloten. Na een motie in de gemeenteraad is de stalling onlangs weer heropend.

Fonkelnieuwe Locker voor fietsen op het Zuidplein (Zuid WTC), stadsdeel ZuiderAmstel. Fotograaf: Edwin van Eis

Locker: een Amsterdams netwerk

Locker is het Amsterdamse netwerk van bewaakte fietsenstallingen. Deze worden in opdracht van de gemeente Amsterdam, DIVV, beheerd. Fietsendiefstal en overlast van (wild geparkeerde) fietsen vormen een probleem. Met het aanbod van goedkope bewaakte Lockerstallingen, wil de gemeente het fietsgebruik van de Amsterdammer stimuleren. Zodat men eerder de fiets neemt en de auto thuis laat hetgeen onder meer een positief effect heeft op de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de stad.

Naast boven genoemde locaties bestaat het Lockernetwerk uit: Locker Station RAI, Locker Albert Cuyp, Locker Kalvertoren, Locker Tolhuisplein en Locker Zuid-WTC. In juni 2006 opent ook de automatische Lockerstalling bij sportpark Ookmeer haar deuren.