Zeeuwse Veiligheidsregio

Bezoek van en schenking Verbindings-Commandowagen aan de regio Bistrita-Nasaud

Vrijdagmiddag 25 augustus om 17.00 uur in het gemeentehuis van Terneuzen overhandigt dhr. J.A.H. Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van het Veiligheidsbestuur een Verbindings-Commandowagen aan kolonel Stefan Condrate van de brandweer uit Bistrita-Nassaud.

Bezoek
Van woensdagavond 23 augustus tot maandagmorgen 28 augustus is een Roemeense delegatie van de brandweerregio Bistrita-Nasaud op bezoek bij de Veiligheidsregio Zeeland. De delegatie bestaat uit vier brandweerofficieren en een Roemeense Tolk onder leiding van kolonel Stefan Condrate.

Reden van dit bezoek is dat deze delegatie kennis wil nemen van de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van multidisciplinaire samenwerking (vorming van de Veiligheidsregio's). In Roemenië zijn grote veranderingen gaande op het gebied van veiligheid. De brandweer die momenteel nog militair is georganiseerd zal eind dit jaar een omslag gaan maken naar een civiele organisatie. Verder wordt ook hier gekeken naar krachtenbundeling met andere diensten, primair met de geneeskundige hulpverlening. Deze veranderingen vinden plaats vanwege de voorbereidingen op de verdere toetreding van Roemenië tot de Europese Unie. De regio Bistrita-Nasaud is een gebied met ca. 330.000 inwoners met als hoofdstad Bistrita waarin zo'n 88.000 mensen wonen.

Programma

De delegatie wordt donderdagmorgen 24 augustus op het provinciehuis ontvangen door gedeputeerde Suurmond. Aansluitend vindt in het gebouw van de gemeenschappelijke hulpdiensten aan de Segeerssingel 10 in Middelburg een overleg plaats met de Veiligheidsdirectie en is een bezichtiging van de Gemeenschappelijke Meldcentrale Zeeland gepland. Het programma bestaat verder ondermeer uit een bezoek aan de kerncentrale, een bespreking in het gebouw van de nieuwe brandweerkazerne van Borsele over operationele calamiteitenaanpak waaronder in tunnels, havens en bij nucleaire incidenten, een bezoek aan de KNRM, een fabrikant in hulpverleningsmaterialen in Raamsdonksveer en de Oosterscheldekering.

Vrijdagmiddag zal door de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, burgemeester Jan Lonink, in het gemeentehuis van Terneuzen de voormalige Zeeuwse Verbinding-Commandowagen aan de Roemeense delegatie worden geschonken. Doordat inmiddels de commandovoering bij incidenten in ons land met behulp van zogenaamde commandocontainers wordt georganiseerd en vanwege de overstap op digitale netwerken zijn deze Rijksvoertuigen bij ons niet meer nodig. In Roemenië zijn deze, vanwege de analoge techniek, echter juist van onschatbare waarde. Bij de overdracht van het voertuig in Terneuzen is ook een delegatie aanwezig van de Duitse brandweer Herzogenrath. De brandweer uit Bristrita-Nasaud heeft hiermee een stedenband. Bij de overdracht wordt ook bluskleding door brandweercommandant Jan Rijk van de gemeente Hulst aangeboden.

Burgemeester Lonink zal de delegatie op vrijdagmiddag 25 augustus om 17.00 uur in het gemeentehuis van Terneuzen ontvangen. De overhandiging staat bij goed weer bij de hoofdingang van het gemeentehuis gepland om ca. 17.30 uur. Aansluitend is er eventueel gelegenheid tot het stellen van vragen.

///////////////////////////////////////