Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Vierspanrijders gedreven naar Aken

25/08/2006

Ermelo, 25 augustus 2006
Ysbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) gaan uitermate gedreven naar Aken. Onder leiding van chef d'équipe Edithe van Roosmalen-de Jonge (Lanaken, België) en team veterinair Ben Horsmans (Selfkant, Duitsland) hoopt het driemanschap de nodige medailles mee naar huis te kunnen nemen.

Na de teleurstellende vijfde plaats in de landenwedstrijd van Aken eerder dit jaar, besloot Van Roosmalen hetzelfde drietal een nieuwe kans te geven tijdens de landenstrijd in Breda. Daar bewezen Chardon, De Ronde en Timmerman elkaar in alle wedstrijdonderdelen uitstekend aan te vullen met als resultaat de eerste plaats in het landenklassement. Van Roosmalen besloot daarop het team ongewijzigd te laten voor de Wereldruiterspelen in Aken. `We hebben een ijzersterk team en we gaan voor goud, ` liet Van Roosmalen vorige week weten tijdens het Olympisch Hippisch Sportgala.

Het Nederlandse vierspanteam won vijf keer goud op een wereldkampioenschap, de laatste keer was tijdens de Wereldruiterspelen in Jerez de la Frontera in 2002. In Aken kan het team sterke concurrentie verwachten van de ploegen uit Hongarije, België en Duitsland. Met het wegvallen van de altijd sterk rijdende Zwitser Werner Ulrich, die door een herniaoperatie verstek moet laten gaan, worden de kansen voor het Zwitserse team aanzienlijk verkleind, terwijl dit voor Chardon een concurrent minder geeft om tegen te vechten.
Koos de Ronde sloot zijn eerste wereldkampioenschap in 2004 af met een uitstekende vijfde plaats. De 29-jarige menner verhuisde onlangs van Hoogvliet naar het nabijgelegen Zwartewaal en wist zich met name in de marathon, op een enkele uitzondering na, steeds bij de top drie te rijden. Voor de 41-jarige Theo Timmerman wordt het eveneens zijn tweede WK-deelname. Tijdens de Wereldruiterspelen in Den Haag in 1994 nam Timmerman, die dit jaar zilver behaalde op het NK, ook deel, maar moest tijdens de marathon stoppen omdat zijn rijtuig door een constructiefout in twee stukken brak.
Evenals voor De Ronde en Timmerman is Aken voor drievoudig wereldkampioen Ysbrand Chardon het hoogtepunt van het seizoen. De negende overwinning in Aken en zijn negentiende nationale titel in Beekbergen pasten goed in zijn voorbereiding en de 45-jarige menner zal er alles aan doen om in Aken zijn vierde wereldtitel binnen te halen. Chardon verwacht sterke concurrentie van de onlangs tot wereldkampioen gekroonde Hongaar Zoltan Lazar, die na de diskwalificatie van Michael Freund alsnog het goud van 2004 omgehangen kreeg. Maar ook Freund zelf, die na Aken afscheid neemt van de wedstrijdsport, en de Belg Felix-Marie Brasseur, kunnen het Chardon moeilijk maken.

Op dinsdag 29 augustus worden de paarden veterinair gekeurd, waarna de loting voor de startvolgorde plaatsvindt. Op woensdag 30 en donderdag 31 augustus staat de dressuur op het programma, waarvoor op de gebruikelijke `Fahrplatz' een menstadion is neergezet. Speciaal voor de Wereldruiterspelen is de marathon (vrijdag 1 september) verplaatst van het Aachener Wald naar de Aachener Soers, zodat de toeschouwers op loopafstand van het hoofdterrein de verrichtingen van de menners in de acht fonkelnieuwe hindernissen kunnen volgen. Op zaterdag 2 september volgt in het menstadion de altijd spannende afsluitende vaardigheidsproef waarin de wereldtitelstrijd wordt beslist.

Programma (tijden onder voorbehoud):
Dinsdag 29 augustus, 08.00-11.00 uur: veterinaire keuring Woensdag 30 augustus, 09.00-16.00 uur: 1e deel dressuur Donderdag 31 augustus, 09.00-16.00 uur: 2e deel dressuur Vrijdag 1 september, 10.00-17.00 uur: marathon
Zaterdag 2 september, 09.00-13.30 uur: vaardigheid Bron: KNHS/CVT