Persberichten 25/08 ochtend

Regio, 25-08-2006

Rijnsburg Jongens aangehouden De politie heeft vrijdagnacht 25 augustus vier jongens, drie uit Oegsteest van 17 (2x) en 18 jaar en een 17 jarige Warmonder, aangehouden. De jongens waren met vermoedelijk nog een vijfde jongen rond 03.15 uur op de Herenweg bij de rotonde met de Beeklaan, bezig verkeersborden te stelen. De aanhoudingen konden worden dankzij medewerkers op een ambulance die ze zagen slepen met de borden. Op de Herenweg wisten ze er twee in de kraag te vatten. Even later pakten ze op de Vinkenlaan een derde jongen van het groepje. Ook daar was hij weer bezig een verkeersbord te stelen. In Warmond hield de politie nog een vierde verdachte aan. De jongens zijn ingesloten. De politie zet het onderzoek naar deze poging tot diefstal, danwel vernieling en openlijke geweldpleging voort.

Leiden Politie vordert rijbewijs in De politie heeft vrijdagnacht 25 augustus het rijbewijs ingevorderd van een 39 jarige automobilist uit Leiden. Agenten zagen rond 05.00 uur de auto waarin de man zat, met wisselende snelheid en nogal slingerend rijden en controleerden hem op de Dellaertweg. Daar werd vastgesteld dat hij gedronken had. Na zijn aanhouding volgde een ademanalyse. De uitslag daarvan was 915 ug/l (limiet 220 ug/l.). De politie vorderde daarop het rijbewijs in en maakt proces-verbaal op.

Leiden Schennispleger aangehouden De politie heeft donderdagavond 24 augustus rond 19.30 uur op de Molenwerf een 40 jarige man uit Leiden aangehouden. Agenten waren door een vrouw uit Leiden gewaarschuwd dat de man daar zijn geslachtsdelen liet zien aan voorbijgangers. Toen de politie terplaatse was, trok hij net zijn shirt weer aan. De man heeft een dagvaarding gekregen om op 10 november te verschijnen voor de politierechter in Den Haag.

Leiden Beroofd van geld Een 17 jarige fietsster uit Leiden is donderdag 24 augustus omstreeks 22.00 uur beroofd van een geldbedrag. De Leidse reed over de Haarlemmerweg en sloeg rechtsaf naar de ventweg van de Willem de Zwijgerlaan. Kort daarop werd zij ingehaald door een auto. Ter hoogte van de bushalte werd de auto vlak voor haar gestopt waardoor ze gedwongen was stil te staan. Twee mannen met een donkere huidskleur stapten uit en wilden geld. Met een geldbedrag gingen ze er even later vandoor in de richting van de Marnixstraat. De politie stelt een onderzoek in en verzoekt getuigen zich te melden.

Leiden Aanrijding op kruising Donderdag 24 augustus omstreeks 22.00 uur vond op de kruising Vondellaan/Plesmanlaan een aanrijding plaats tussen twee autos. De verkeerslichten op de kruising waren uitgeschakeld en knipperden op oranje. Beide bestuurders, een 43 jarige Leidse en een 26 jarige Leidenaar, dachten nog net door oranje te kunnen rijden en reden de kruising op. Een aanrijding was het gevolg. De bestuurders werden met onder ander beenletsel overgebracht naar het LUMC. De Vondellaan is enige tijd voor het verkeer afgesloten geweest.

Alphen aan den Rijn Hinderlijk en/of onveilig (brom)fietsgedrag aangepakt De politie ziet de komende weken scherp toe op gevaarlijk op hinderlijk gedrag van fietsers en bromfietsers in Alphen aan den Rijn. Zo wordt gelet op zaken als; het met meer dan twee fietsen naast elkaar rijden, het tegen de richting over een rotonde rijden of het volgen van het fietspad bestemd voor tegemoet komend verkeer. Dit gedrag roept bij veel weggebruikers ergernis op en zorgt daarnaast voor gevaarlijke situaties.

Controles De controles zijn gestart in de week dat de lagere scholen zijn begonnen en gaan door tot enige weken na de start van het voortgezet onderwijs. De controles worden uitgevoerd door zowel medewerkers van de surveillancedienst, als wijkagenten. Ook politiemensen in opleiding worden ingezet. Met de controles wil de politie de veiligheid van het verkeer verbeteren en de agressiviteit terugdringen.

Bekeuringen Het tegen de richting in rijden levert een fietser een bekeuring van 50 euro op. Een bromfietser kan rekenen op een bekeuring van 90 euro. Het niet gebruiken van het fietspad kost 50 euro.

3VO De contoles sluiten aan bij de actie van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Met de campagne De scholen zijn weer begonnen vraagt 3VO automobilisten rekening te houden met kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs die weer naar school gaan.

Alphen a/d Rijn Aanhouding voor bedreiging en vernieling De politie heeft donderdag 24 augustus rond 15.30 uur in de gemeentehal van het stadhuis aan het Stadhuisplein een 41 jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden. De man schreeuwde en sloeg daar met een stalen buis om zich heen. De schotten van balies, potten en enkele beeldschermen moesten het ontgelden. Medewerkers voelden zich bedreigd en zochten een goed heenkomen. De politie moest er aan te pas komen om de man in bedwang te krijgen en af te voeren. Hij wordt vandaag bij de officier van justitie in Den Haag gebracht. Waarschijnlijk is een naar de zin van de verdachte niet goed verlopen gesprek bij de Sociale Dienst in het stadhuis, de oorzaak van zijn handelen.

Bodegraven Inbraak in woning De politie doet onderzoek naar een inbraak in een woning aan de Meije. De inbraak vond plaats op donderdag 24 augustus tussen 11.00 en 19.45 uur. Men brak een keukenraam open en doorzocht het hele huis. Uit de woning werden diverse goederen gestolen waaronder een dvd-speler, een plasma televisie en geld. Van de dader(s) ontbreekt nog ieder spoor.

Moerkapelle Aanhoudingen na schieten met luchtdruk geweren De politie heeft donderdagavond, 24 augustus, twee jongens van 16 en 17 jaar uit Moerkapelle aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een motoragent werd rond 20.00 uur door vier jongeren aangesproken die vertelden dat ze gericht beschoten werden door twee anderen. De schietende jongens stonden in een grasveld nabij de Hollevoeterlaan. De vier wezen de verdachten aan. Bij het zien van de agent gooiden de twee geweren in het gras en gingen er vandoor. De verdachten die herkend waren door de andere jongens werden korte tijd later in een woning aangehouden. Volgens de verdachten schoten zij niet op de jongens, maar wel op berenklauwen (plantensoort) en dieren. Bij de 17 jarige verdachte, eigenaar van de luchtdruk geweren, werden lood kogeltjes aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.