GroenLinks


--===============2024253266==

GroenLinks: Verdonk moet uitspraak Raad van State onmiddellijk overnemen

25 augustus 2006

Opnieuw keurt de Raad van State de inburgeringsplannen van minister Verdonk af. Nederlanders mogen niet verplicht worden in te burgeren, ook niet als ze tot de prioriteitsgroepen behoren van uitkeringsgerechtigden, opvoeders en geestelijk bedienaren. GroenLinks is blij met het duidelijke advies van de Raad van State en eist dinsdag in het vragenuur van de Kamer dat minister Verdonk nu definitief van haar onhoudbare voornemen afziet.

Het advies van de Raad van State is voor GroenLinks geen verrassing. De Grondwet verbiedt discriminatie op basis van afkomst. Het is zorgelijk te zien dat er zoveel juridische en politieke druk nodig is om een door de Kroon beedigde minister binnen de grenzen van de Grondwet te laten handelen. Ruim drie jaar lang is het wetsvoorstel in de Kamer behandeld, er zijn nu twee ondubbelzinnige adviezen van de Raad van State afgegeven en er is meermaals, zeker door GroenLinks, gewaarschuwd dat dit voorstel tot ongrondwettelijk onderscheid leidt.

Het laatste advies van de Raad van State is het hier gelukkig opnieuw mee eens: Nederlanders zijn Nederlanders en mogen niet op basis van afkomst ongelijk behandeld worden. Ook niet, zoals minister Verdonk zegt 'voor hun eigen bestwil'. Hier zal minister Verdonk zich bij moeten neerleggen; het betreffende artikel 3 moet definitief uit de Wet Inburgering worden geschrapt. GroenLinks zal hier komende dinsdag mondelinge vragen over stellen.

Naïma Azough