Drie miljoen euro subsidie voor co2-projecten goederenvervoer

Senternovem3



Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) heeft drie miljoen euro beschikbaar gesteld voor klimaatprojecten op het gebied van Goederenvervoer. Inzet is een aanzienlijke uitstootbeperking van het broeikasgas CO2. Projecten kunnen in deze vierde ronde worden ingediend tot en met 18 Januari 2007.

Het subsidieprogramma CO2-reductie Goederenvervoer maakt deel uit van het CO2-reductieplan Verkeer en Vervoer en heeft tot doel de uitstoot van CO2 in het goederenvervoer te beperken en daarbij een bijdrage te leveren aan Duurzame Mobiliteit in Nederland. Bedrijven die extra kosten maken om de CO2-emissie te verlagen komen in aanmerking voor subsidie. Een vereiste is echter een reductie van minimaal 75 ton CO2 per project per jaar.

Er zijn veel mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan logistieke verbeteringen zoals kortere transportafstanden, een hogere beladingsgraad of minder transport door het optimaliseren van opslag of overslag. Ook schonere brandstoffen zoals aardgas en biobrandstof of het verplaatsen van transport over de weg naar vervoer over water of spoor levert CO2-reductie op.

In Nederland gevestigde bedrijven en instellingen kunnen een beroep doen op het programma. Dit geldt onder andere voor verladers, professionele transportbedrijven, logistieke dienstverleners, kust- en binnenvaarders en shortsea/feeders, provincies en gemeenten, maatschappelijke organisaties en instellingen. Er kunnen investerings-, toepassings- en kennisoverdrachtprojecten worden ingediend.

Het subsidieprogramma CO2-reductie Goederenvervoer wordt uitgevoerd door SenterNovem in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft eveneens drie miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor projecten op het gebied van CO2-reductie Personenvervoer. Daarnaast is er 500.000 euro beschikbaar om bij het ontwerpen van wijken en regio's de milieueffecten van verkeer en vervoer te onderzoeken.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over SenterNovem en het programma CO2-reductie Goederenvervoer kijk dan op www.senternovem.nl/co2-goederenvervoer. Op deze site vindt u alle voorwaarden van het programma en voorbeelden van projecten die in eerdere tenders werden gesubsidieerd. Wilt u meer weten over de andere regelingen die SenterNovem uitvoert, kijk dan op www.senternovem.nl. Op werkdagen kunt u tijdens kantooruren ook contact opnemen met de adviseurs van het programma CO2-reductie Goederenvervoer van SenterNovem, telefoon (038) 455 3401.

---
Noot voor de pers, niet bestemd voor publicatie:
Een overzicht van de toegekende projecten met korte projectsamenvattingen is beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Dorgelo, communicatieadviseur van SenterNovem, telefoon 038-455 3520.