Gemeente Ede

nummer 166 / Ede, 24 augustus 2006

Vervolgonderzoek naar haalbaarheid Kulturhus Wekerom

Burgemeester en wethouders van Ede gaan Woonstede, Kruiswerk West Veluwe en Rabo Vastgoed vragen een vervolgonderzoek te doen naar de financiële haalbaarheid van de bouw van een Kulturhus op het Dorpsplein in Wekerom. Ook de mogelijkheid om elders in Wekerom een nieuwbouwschool te realiseren, zal onderzocht moeten worden. Beide plannen moeten budgettair neutraal uitgevoerd kunnen worden.

Genoemde partijen wordt gevraagd om het college van B & W zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de resutaten van het onderzoek. Er is haast geboden om nog in aanmerking te komen voor een provinciale subsidie van EUR 300.000.

De gemeente Ede heeft zelf al een onderzoek afgerond naar de financiële haalbaarheid van een Kulturhus op het Dorpsplein. Daarbij zijn twee varianten onderzocht, die beide een fors tekort hebben. De eerste variant houdt in dat op het Dorpsplein een Kulturhus verrijst in samenhang met een nieuwbouwschool. Het bestaande Dorpshuis en het daarnaast gelegen gymnastieklokaal kunnen binnen het Kulturhus nieuw teruggebouwd worden samen met een 24-tal woonzorgappartementen. Deze variant levert een fors tekort op.
In de tweede variant wordt er op het Dorpsplein geen school gebouwd. Er wordt een Kulturhus gerealiseerd op de plek van het huidige dorpshuis en gymnastieklokaal samen met 24 woonzorgappartementen. Maar ook bij deze variant blijft er een tekort.
Tot nu toe ziet de gemeente geen mogelijkheden om de financiële tekorten te dekken. De variant van het Kulturhus zonder school lijkt de meeste kans van slagen te hebben.

Aanbod
Woonstede, Kruiswerk West Veluwe en Rabo Vastgoed hebbende gemeente Ede het aanbod gedaan om een vervolgonderzoek te doen naar de financiële, planologische, ruimtelijke en functionele mogelijkheden. De drie partijen willen daarbij de woningbouwontwikkeling in Wekerom West betrekken. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag 24 augustus besloten op dit aanbod in te gaan, maar willen niet dat er een relatie wordt gelegd met de (nieuwbouw)ontwikkeling in Wekerom West. brengen van de resutaten van het onderzoZij vragen de initiatiefnemers om de gemeente zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de bevindingen. De plannen moeten snel worden uitgewerkt om in aanmerking te komen voor een provinciale subsidie van drie ton. De provincie stelt daarbij als voorwaarde dat in 2007 met de bouw wordt gestart. De drie partijen zijn al vanaf het eerste uur bij de ontwikkeling van van het Kulturhus betrokken. Een Kulturhus zou een impuls zijn voor het sociale leven in Wekerom. Dat dreigt nu te verschralen omdat allerlei voorzieningen uit het dorp verdwijnen. Daarnaast is er in het dorp behoefte betaalbare woningen voor jonge mensen. Zorgbehoevende ouderen in het dorp hebben juist behoefte aan kleinere woonruimte gecombineerd met zorg.