Gemeente Hengelo

Gemeente Hengelo viert nationale naturalisatiedag

Gezelligheid, nuchterheid en voordringen in de rij. Dat zijn zomaar een paar woorden die bij de bezoekers van de eerste nationale naturalisatiedag in Hengelo opkomen, als ze wordt gevraagd naar wat echt Hollands is. Mensen uit de hele wereld zijn donderdag 24 augustus samen gekomen in het stadhuis van Hengelo om te vieren dat ze Nederlander zijn geworden. En dat is mooi en erg bijzonder, zegt locoburgemeester Bert Otten. Dus dat moeten we vandaag vieren.

Zon twintig nieuwe Nederlanders zijn gekomen om in Hengelo hun nieuwe nationaliteit te vieren. Er zijn 61 mensen uitgenodigd. Bert Otten vindt de opkomst toch prima. Zeker gezien het feit dat het een gewone werkdag is en dat het ook nog vakantietijd is.

Werelddelen vertegenwoordigd

De mensen komen uit Afghanistan, Suriname, Canada, Kosovo, Groot-Brittanië, Turkije, Irak, Syrië, Rwanda en Kongo. Een Canadees stel krijgt zelfs voor de tweede keer de Nederlandse nationaliteit. Tientallen jaren geleden verhuisden ze naar Canada en namen daar de Canadese nationaliteit aan, maar hun achtergrond trok ze toch terug naar Nederland. En daar hoort natuurlijk opnieuw een paspoort bij.

Elke gemeente in Nederland mag zelf kiezen hoe ze nationale naturalisatiedag viert. Als het maar op 24 augustus gebeurt, de dag waarop bijna tweehonderd jaar geleden de Nederlandse grondwet in werking trad. De gemeente Hengelo heeft ervoor gekozen om er een informeel, maar gezellig feestje van te maken. Eerst zijn er natuurlijk de gebruikelijke plichtplegingen. De locoburgemeester grijpt de datum aan om wat over de grondwet te vertellen. Daarna worden ze door hem van harte gefeliciteerd met het Nederlanderschap: Het is een belangrijke keuze die u hebt gemaakt. U hebt gekozen voor een tolerant en open land waar we samen willen leven. Niet naast elkaar, maar met elkaar.

Vlaggenmasten en speculaas

Genaturaliseerd worden in Hengelo betekent natuurlijk ook een rondleiding door de stad. Irene van der Veen van het Historisch Museum Hengelo vertelt de bezoekers kort wat over de bekendste plekken in Hengelo. Daarna wacht de nieuwe Nederlanders een hapje en een drankje en een aantal cadeaus. Voor de belangstellenden is er nog een rondleiding in de Stadhuistoren mogelijk. Met ondermeer een nieuwe vlaggenmast met vlag en vlaggenprotocol, groepsfoto, Hollands kookboek, speculaas en thee gaan de nieuwe Nederlanders naar huis. En met het pas verworven Nederlanderschap natuurlijk en dat is een feestje waard.