Unicef



Libanon: Unicef helpt bij vertraagde start van schooljaar 25 augustus 2006, Beirut, Libanon - Een direct gevolg van de oorlog is dat honderden scholen ernstig zijn beschadigd of totaal verwoest. Het begin van het schooljaar is dan ook met drie weken uitgesteld. Unicef werkt samen met de Libanese overheid om de schooldeuren op 9 oktober te openen zodat elk kind toch onderwijs kan volgen. Een enorme uitdaging.

Een kind zit naast een niet-geëxplodeerde bom in Yohmor, Libanon. Unicef zet zich in om kinderen tegen deze gevaren te beschermen. Foto: Unicef, Debbas 2006


Een kind zit naast een niet-geëxplodeerde bom in Yohmor, Libanon. Unicef zet zich in om kinderen tegen deze gevaren te beschermen. Foto: Unicef, Debbas 2006

Internationale donoren zijn opgeroepen de inspanningen van de Libanese overheid en tal van hulporganisaties te ondersteunen. "Kinderen moeten zo snel mogelijk weer in een normaal (school)ritme komen."

Trieste cijfers
Op een bijeenkomst van ambassadeurs in het gehavende Beirut maakte de Libanese minister van Onderwijs, Khaled Kabbani, trieste cijfers bekend: 300 scholen zijn zwaar beschadigd en vijftig compleet verwoest. "We moeten er zo snel mogelijk voor zorgen dat iedereen weer naar school kan. Ondanks de verschrikkelijke oorlog", aldus de minister.

Er is veel verwoest de afgelopen weken, de schade is enorm. De schatting is dat de onderwijssector een schade heeft opgelopen van ruim 70 miljoen dollar. De infrastructuur is deels vernietigd, maar ook simpel schoolmateriaal is niet meer voorhanden.

'Iedereen naar School' is grote uitdaging De minister van Onderwijs meldde tijdens de bijeenkomst dat, vanwege de ravage, het schooljaar drie weken later van start zal gaan dan normaal. "Dat doel is een enorme uitdaging", zegt Roberto Laurenti van Unicef. "Onze slogan 'Iedereen naar School' heeft nog nooit zoveel betekent als nu, in de huidige situatie."

Laurenti: "Door de kinderen zo snel mogelijk weer naar school te laten gaan, kunnen ze weer enigszins hun normale leven oppakken." Om dit mogelijk te maken worden bijna 1.500 openbare scholen zo snel mogelijk opgeknapt. Ook worden scholen die tot voor kort dienst deden als vluchtplaats, weer ingericht als echte school. Daarnaast krijgen ongeveer 350.000 kinderen nieuw schoolmateriaal. Dit is onderdeel van een aangepast actieprogramma dat deze week door Unicef wordt gepresenteerd. Internationale (financiële) steun is hard nodig.