Gezondheidsraad

Datum : 25 augustus 2006 Nummer : 2006/54

Inhaalslag nodig bij praktijkgericht Persbericht onderzoek medische zorg voor ouderen

We worden in Nederland steeds ouder en stellen ook steeds meer eisen aan de zorg. Ook is er een groeiende groep kwetsbare hoogbejaarden. Zij lijden vaak aan meerdere ziektes en hebben langdurig zorg nodig. Tegelijkertijd ontbreekt het aan wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor de behandeling van ouderen en hoogbejaarden, en wordt er te weinig goed onderzoek gedaan naar de manier waarop deze vaak complexe zorg het beste ingericht kan worden. Daarom, zo concludeert de Raad voor Gezondheidsonderzoek, is meer praktijkgericht onderzoek naar de zorg voor ouderen nodig.
Hoe kan het bestaande onderzoekspotentieel het beste gebruikt worden om dit type onderzoek uit ter voeren? Na een uitvoerige verkenning van de geriatrische zorg en het huidige onderzoek op dat gebied komt de Raad tot de volgende aanbevelingen:
1 Bevorder dat ouderen in het reguliere onderzoek worden betrokken.
2 Ondersteun de gebleken bereidheid tot onderzoek.
3 Concentreer het onderzoek op drie onderwerpen: de medische zorg voor de kwetsbare oudere met multimorbide problematiek, de waarde van richtlijnen voor de zorg aan ouderen, en de organisatie van de zorg.
4 Concentreer het onderzoek in samenwerkingsverbanden van praktijk- en onderzoeksinstellingen. Dit staat vermeld in het advies 'Onderzoek medische zorg voor Ouderen', dat is aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor de uitwerking van het advies beveelt de Raad aan dat gebruik gemaakt wordt van de ervaring die ZonMw heeft opgedaan met onderzoek in samenwerkingsverbanden. Het advies wordt gepubliceerd op de web-site van de RGO, www.rgo.nl. Exemplaren van het advies Onderzoek medische zorg voor Ouderen (publicatie 54) zijn op te vragen bij het secretariaat van de RGO: e-mail bureau@rgo.nl of tel. 070-340 7521.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052 2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 75 21 Telefax (070) 340 75 24 E-mail: bureau@rgo.nl www.rgo.nl