KPMG


Ondernemingen in Noord-Holland zien ruimte voor nieuwe investeringen en groei

25 augustus 2006

Bedrijven in het noorden van Noord-Holland hebben hun solvabiliteit de afgelopen periode fors zien toenemen waadoor zij op korte termijn in staat zijn nieuwe investeringen te doen en daarmee groei en nieuwe werkgelegenheid te realiseren.

Met de toegenomen solvabiliteit is het vertrouwen van financiers in de bedrijven sterk gestegen, waardoor meer ruimte ontstaat voor het verstrekken van leningen. De stijging van de solvabiliteit is met name een gevolg van het niet of bescheiden uitkeren van dividend door de bedrijven. Door winstinhouding en het aanhouden van buffers hebben de ondernemingen de afgelopen periode bewust gekozen voor het versterken van de continuïteit van de bedrijfsvoering. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder bedrijven in de kop van Noord-Holland naar de ontwikkeling van winstgevendheid, rendement en financiering.

De ondernemingen blijken naast de solvabiliteit ook de winstgevendheid fors te hebben verbeterd. Daarmee scoren de bedrijven in de regio fors beter dan de gemiddelde Nederlandse onderneming. Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat 88% van de bedrijven in het noorden van Noord-Holland winstgevend is. Landelijk ligt dit percentage op 81%. "De daling van het aantal verlieslatende bedrijven en de absolute daling van de verliezen van deze bedrijven geeft aan dat er een einde is gekomen aan de recessie", constateert Ruud Wiedijk, partner bij KPMG in Noord-Holland. "Ik verwacht dat de verbetering van het resultaat bij de bedrijven ook de komende jaren zichtbaar zal zijn. Overigens blijken er opmerkelijke verschillen tussen de bedrijven in de regio rond Alkmaar en de bedrijven in de regio Hoorn-Enkhuizen. Zo ligt het rendement bij de bedrijven rond Alkmaar duidelijk hoger. De bedrijven in de regio Hoorn-Enkhuizen blijken echter meer te investeren dan de bedrijven in de Alkmaarse regio. Dit lijkt een signaal dat zij maatregelen willen nemen om hun winstgevendheid te vergroten. "

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat een kwart van de bedrijven de afgelopen jaren een negatief werkkapitaal kende. Wiedijk: "Deze bedrijven lijken niet optimaal gefinancierd te zijn. Een bedrijf heeft voldoende werkkapitaal nodig om gemakkelijk aan zijn kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen. Een negatief werkkapitaal is dan ook soms een voorbode van financiële moeilijkheden op korte termijn en kan op de langere termijn een belemmering vormen voor verdere groei. Ook hier vallen de grote verschillen tussen de twee regio's op. Bij de bedrijven in het gebied rond Hoorn en Enkhuizen heeft 14% te maken met een negatief werkkapitaal. Bij de bedrijven rond Alkmaar is dit maar liefst 33%. Bij deze bedrijven lijkt dan ook veel winst te behalen met name in de vorm van lagere financieringslasten door het optimaliseren van het werkkapitaal. "

Overigens blijkt ruim 10% van de bedrijven zijn jaarstukken niet tijdig te deponeren. Wiedijk: "Dit betekent dat in het geval van een faillissement de bestuurders het risico lopen hoofdelijk aansprakelijk gesteld te worden voor alle schulden. Gezien de hoge claimgevoeligheid van tegenwoordig lijkt mij dit een onacceptabel en onnodig risico voor de bestuurders."

Voor nadere informatie: Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2006 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.