Digitale Gemeente Houten

Hoorzitting Raad van State tegen bestemmingsplan Windmolens Veerwagenweg

vrijdag 25 augustus 2006 - Bron: Comité AR/Veerwagenweg

Op donderdag 24 augustus 2006 reisde het Comité AR/Veerwagenweg wederom naar Den Haag om te pleiten voor een voorlopige voorziening mbt het bestemmingsplan wat ruimte bied voor de plaatsing van windturbines .

Grote afwezigen waren de Provincie,( verantwoordelijk voor de goedkeuring van het bestemmingsplan), maar ook de exploitanten en ontwikkelaar Eneco, WEOM en Uwind.

De voorzitter van de Staatsraden was not amused bij de vaststelling van dit gegeven en vroeg uitleg bij de gemeente Houten. Er kwam een vaag antwoord, een ambtenaar die met vakantie was. Hieruit bleek maar weer eens duidelijk de volstrekte arrogante houding van de provincie en complete minachting voor zijn burgers.

Het doel van de hoorzitting was om het spoedeisende belang aan te geven voor een voorlopige voorziening. Slechts enkele dagen voor de zitting heeft de gemeente nog een brief gestuurd naar RvS om schriftelijk te verduidelijk dat er, in hun ogen, absoluut geen spoedeisend belang is daar er een toezegging ligt geen gebruik te zullen maken van de milieu en bouwvergunning, zolang beide vergunningen nog niet onherroepelijk zijn.

Tijdens de zitting verklaarde de ambtenaar dit nogmaals, maar nu als volgt:
'Naar aanleiding van dit verzoek verklaar ik, mede namens de gemeenteraad van Houten en in overleg met de Provincie Utrecht, dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat, gelet op de huidige stand van zaken in het kader van de vergunningverlening, in afwachting van uw uitspraak in hoofdzaak, uitvoering zal worden gegeven aan hetgeen in het bestemmingsplan Windturbines Veerwagenweg is bepaald.'

Dit riep nogal wat vragen op bij de voorzitter. Het Comité werd in de gelegenheid gesteld om helder te maken dat er meer op het spel staat, nl de toetsing van de bouwvergunning aan dit bestemmingsplan in de vervolgprocedure. Daarna mocht de gemeente ingaan op de mondeling toegelichte bezwaren van het Comité. Deze gingen voornamelijk over de strijdigheid met het Streekplan, die naar de mening van het Comité, duidelijk aangeeft dat plaatsing op deze lokatie is uitgesloten door de inachtneming van de beleidscategoriën , richtlijnen, afstandseisen en veiligheidsoverwegingen zoals zijn vastgesteld door een hogere overheid.
Wederom leek de voorzitter, vooralsnog ,niet overtuigd door het verweer van de gemeente en zal binnen 2 weken zijn beslissing bekendmaken

Comité AR/Veerwagenweg

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).