Gemeente Apeldoorn

Apeldoornse raadsleden zoeken burgerbuddys!

Dit is een persbericht van de Apeldoornse gemeenteraad

Ruim een jaar geleden lanceerde Wonder de Burgerbuddy, een initiatief om de overheid op minder grote afstand van de burger te brengen. Daartoe adopteren burgers een politicus of ambtenaar om hen via de e-mail of juist in levende lijve onder het genot van een kopje koffie of een wandeling van een luisterend oor te voorzien. De gemeenteraad van Apeldoorn heeft als eerste gemeenteraad van Nederland besloten het project lokaal te omarmen en deze uitdaging aan te gaan. Vanaf nu kunnen zowel de raadsleden als toekomstige maatjes zich aanmelden. Apeldoorners die denken hun raadsleden als wijsneus, klankbord of antenne een handje te kunnen helpen kunnen zich aanmelden op www.burgerbuddy.nl.

Het idee
Ambtenaren en politici zijn dag in dag uit voor de burgers in touw. Burgers ervaren al die bestuurswerkzaamheden echter maar al te vaak als een ver-van-hun-bed-show. Er wordt heel wat afgeklaagd over de logheid en ondoorgrondelijkheid van de overheid. De burgerbuddy kan daar een positieve wending aangeven. Door een politicus te adopteren kunnen zij hun raadslid actief ondersteunen. Het koppel spreekt eens in de zoveel tijd met elkaar af om samen van gedachten te wisselen. Zo krijgen beide partijen meer begrip voor elkaars wereld. De burger kan de bestuurder helpen zich opnieuw te verwonderen over de bureaucratische kronkels waar hij dag in dag uit mee in de weer is. De bestuurder kan de burger helpen begrijpen waar die bureaucratische kronkels vandaan komen. Door één op één contact te leggen ontstaat verwarring, inzicht en inspiratie.

Wanneer is iemand geschikt als buddy?
Eigenlijk is iedereen geschikt om buddy te worden. Het gaat tenslotte om de juiste match tussen een raadslid en een buddy. De gedachte hierbij is dat buddys een aanvulling zijn op het netwerk van het raadslid. Een raadslid heeft vaak een vaste achterban. Die komt onder meer voort uit de contacten die worden gelegd rondom de onderwerpen die binnen de fracties tussen de raadsleden worden verdeeld (bijvoorbeeld onderwijs, milieu, wonen) en politieke achtergrond. Het idee van de burgerbuddy is om een contact toe te voegen dat normaal gesproken niet zomaar zou ontstaan. Vergelijk het met een ondernemer die van iemand van buiten zijn klantenkring hoort waarom zijn winkel door hem niet bezocht wordt. Er is voor alle buddys één belangrijke overeenkomst: u doet het niet om uw eigen belang na te jagen of om ongenoegen te spuien, maar uit oprechte belangstelling.

Nu ook in Apeldoorn
Je wordt niet zomaar raadslid. Raadsleden zijn vaak idealisten en ontzettend gemotiveerd. De meesten hebben een drukke baan, een gezin én een tijdrovende hobby: het raadslidmaatschap. Raadslid word je omdat je een steentje bij wilt dragen aan het verbeteren van je stad, dorp en de sociale omstandigheden. En als je dan besloten hebt dat je dat wilt doen, dan moet je natuurlijk eerst gekozen worden. Een raadslid omgeeft zich vaak in een omgeving, met vaste contacten en gewoonten. In Apeldoorn is het afgelopen jaar veel gezegd over cultuurverandering en de afstand tussen de burger en de politiek. De burgerbuddy kan een bijdrage leveren door hun raadslid te inspireren en een andere kijk op zaken te geven. De buddy en het raadslid bepalen samen waar het contact uit bestaat en hoe lang ze aan elkaar verbonden willen zijn. Bijvoorbeeld een half jaar samen sporten of mee op werkbezoek. Het kan allemaal.

Hoe werkt het?
Geïnteresseerde raadsleden en buddys kunnen zich aanmelden op de website www.burgerbuddy.nl. Daar kan een vragenformulier worden ingevuld. De organisatie van burgerbuddy.nl gaat dan op zoek naar een goede match. Op basis van het aanmeldformulier zoeken zij drie mogelijk geschikte burgerbuddys per raadslid uit. Het raadslid mag er dan één uitkiezen. De buddy wordt dan gevraagd of hij/zij het raadslid zou willen adopteren. Zo ja, dan volgt er een ontmoeting om te kijken of het klikt en om te beslissen hoe u beiden het contact verder vorm willen geven. Na anderhalve maand neemt de organisatie achter www.burgerbuddy.nl contact op om te polsen hoe het gaat. Overigens is het een optie dat indien er meerdere raadsleden en buddys goed met elkaar gematched zouden kunnen worden, er centraal een speeddate wordt georganiseerd om buddys met raadsleden te koppelen.

Wat kost het?
De deelnemende politici betalen 50 euro. Raadsleden kunnen dit bedrag declareren uit hun persoonlijk opleidingsbudget. De buddys betalen niets.

De initiatiefnemers
De Burgerbuddy is een initiatief van Wonder. Wonder maakt plezier met de samenleving. Ze stelt zich ten doel mensen in de samenleving te mobiliseren om op speelse en positieve wijze met maatschappelijke kwesties aan de slag te gaan. De consumptiemaatschappij, integratie, files, het nationale humeur, politici of huisdieren... elk maatschappelijk issue is een kans om iets moois te ondernemen. Wonder zorgt ervoor dat er regelmatig iets wonderbaarlijks gebeurt. Dit is mogelijk dankzij een heleboel deelnemers die ieder op een eigen manier bijdragen. Op www.wonder.nl heeft Wonder een platform gecreëerd waar mensen zich kunnen aanmelden als denker, doener, gever of in een combinatie van rollen. Middels een nieuwsbrief (met momenteel ruim tweeduizend abonnees) worden ze op de hoogte gehouden van wat er speelt.

Om de Burgerbuddy verder uit te bouwen werkt Wonder momenteel samen met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en het Forum voor Democratische Ontwikkeling (FDO).

Meer over dit project vindt u op de webpagina's van de gemeenteraad.

Voor het laatst bijgewerkt op: 25-aug-2006 01:49