Gemeente Eindhoven

Persbericht 25 augustus 2006, no. 202

Tongelre krijgt gewijzigde busroute en spitsbus

Met ingang van medio december krijgt Tongelre een gewijzigde busroute. In het zuiden van de wijk gaat de route vrijwel hetzelfde tracé volgen van lijn 5 zoals die tot december 2003 door Tongelre van het NS-Station naar ât Hofke reed. Het noorden van Tongelre krijgt een spitsbus die âs ochtends naar het station rijdt en âs middags en âs avonds van het station naar ât Hofke.

In Tongelre reden van oudsher de lijnen 5 en 6. In 2003 werden deze verbindingen vanwege bezuinigingen door het Rijk geschrapt en vervangen door een gewijzigde lijn 5 die onder meer door de Poeijersstraat loopt. Lijn 6, die door het noordelijk gedeelte van Tongelre liep, kwam te vervallen.

De nieuwe route riep veel verzet op, met name bij de bewoners van de Poeijersstraat en de bewoners in het midden van Tongelre, die zo grotere afstanden moesten overbruggen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. De afgelopen twee jaar heeft er diverse malen inspraak en overleg plaatsgevonden over nieuwe opties.

De nu gekozen route gaat niet meer door de Poeijersstraat, maar grotendeels door straten die voorheen ook al deel uitmaakten van de busroute. Enkele straten krijgen tevens een ander profiel maar dat gebeurt pas over een paar jaar als ook de riolering wordt vernieuwd. Tot die tijd blijft de bus in Doornakkers over de route President Steynstraat - Ruysdaelbaan - Gerard Davidstraat rijden.

Spitsbus

Daarnaast komt er in de spitsuren (tussen 07.00 uur en 09.30 uur en 14.00 uur en 18.00 uur) in het noordelijke gedeelte van Tongelre een buslijn tussen het NS-Station en ât Hofke. Deze spitsbus volgt vrijwel de route van de vroegere lijn 6. Voordat de nieuwe dienstregeling ingaat moet de gemeente op beide lijnen nog halten aanpassen en moet ook het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), verantwoordelijk voor het Openbaar Vervoer in Eindhoven en omgeving, de voorstellen formeel nog goedkeuren. De bewoners van Tongelre zelf worden een dezer dagen via een gemeentelijke nieuwsbrief op de hoogte gesteld van de nu gekozen oplossing.