TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

12 juni 2006

Nederlander wil wel 's avonds naar de dokter, maar niet extra betalen

Driekwart van de Nederlanders (73%) vindt het wenselijk om buiten kantoortijden gebruik maken van de dienstensector, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Vooral huisartsen en gemeenten zouden respectievelijk hun spreekuren en openingstijden moeten verruimen.

Wanneer men zonder bijbetaling buiten kantoortijden gebruik zou kunnen maken van de tandarts of huisarts, zou éénderde van de Nederlanders (33%) dit zeker doen. Nog eens drie op de tien Nederlanders (29%) zouden hier wellicht gebruik van maken. Echter, wanneer er een prijskaartje hangt aan het bezoeken van de arts en tandarts buiten kantooruren, zou slechts een op de vijf Nederlanders (18%) hier gebruik van maken.

Als het bijvoorbeeld gaat om een bezoek aan de huisarts of de tandarts, dan vindt 71 procent dat er een paar keer per week een spreekuur in de avond beschikbaar moet zijn en is 66 procent van mening dat deze specialistengroep haar diensten in het weekend moet aanbieden. Ook ziet men graag dat de gemeente 's avonds (79%) of in het weekend (74%) open is, net als men dat verwacht van het postkantoor (respectievelijk 69% en 60%). Maar ook voor de gemeente geldt: slechts tien procent van de Nederlanders wil wel extra betalen voor ruimere openingstijden. Voor het langer open stellen van het postkantoor is dit dertien procent.

Overigens is bijna de helft (45%) van de Nederlanders die overdag werken - binnen kantoortijden - zeker bereid om zelf af en toe buiten kantoortijden te werken.

C5361 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 17 augustus 2006. In totaal zijn 600 Nederlanders (n=600) ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).