Provincie Zeeland

Studie Getijdenenergie in de Hevel van de Grevelingen

De Provincie Zeeland is in samenwerking met energiebedrijf DELTA, Teamwork Technology en Rijkswaterstaat een studie aan het opzetten naar getijdenenergie in de Hevel van de Grevelingendam.

De studie wordt een vervolg op de studies die in 2000 door Ecofys en in 2004 door Altran zijn verricht naar de haalbaarheid en mogelijkheden van de benutting van getijdenenergie in de Ooster- en Westerschelde. Het project borduurt voort op de studie die Provincie Zuid-Holland heeft gedaan in het kader van de toekomst van de Grevelingen, het Grevelingendebat.
Tijdens het debat is gekeken naar voorstellen voor het opwekken van energie in de Grevelingen. Een van de voorstellen was om in de Hevel van de Grevelingen een aantal getijdenmolens te plaatsen.

Getijdenenergie is uniek voor Nederland omdat het voor ons land een geheel nieuwe mogelijkheid voor energieopwekking biedt. De Tocardo turbines zijn ontworpen door Teamwork Technology. Het bijzondere van de Tocardo turbines is dat ze omkeerbaar zijn en zich aanpassen aan het tij. Hierdoor kunnen de turbines onophoudelijk blijven draaien en dus constant energie aanleveren, in tegenstelling tot een turbine die niet meegaat met het tij.
De Tocardo turbines zijn eerder getest in de spuisluizen van de Afsluitdijk bij Den Oever en zijn visvriendelijk en veilig voor bodem en dijken gebleken.

De studie naar getijdenenergie in de Hevel van de Grevelingendam zal uitgaan van de inzet van maximaal zes turbines, in overleg met de eigenaar van de Hevel, Rijkswaterstaat.Een Tocardo turbine van 35kWh kan ruim 100.000kWh opwekken; dit betekent dat er met zes Tocardo turbines ruim 600.000kWh opgewekt kan worden.
Daarnaast wordt in de studie aandacht besteed aan de veiligheids- en milieu-aspecten in verband met de aanwezigheid van de turbines. De studie zal in het najaar 2006 van start gaan.

25 augustus 2006, H.F.M. Creemers, 0118-631857, persberichtnummer 133/06