SP Tilburg


Tilburg, 25 augustus 2006

SP wil opheldering over afschaffen spoorwegovergangen

Na het bekend worden van het voornemen van Prorail om in de omgeving van Tilburg een aantal spoorwegovergangen te willen afschaffen, stelde het bedrijf dat deze plannen zich nog in het stadium van 'schetjes op kladblokjes' bevonden. Maar inmiddels is duidelijk dat Prorail al sinds vorig jaar met de gemeente in overleg is over dit voornemen. "Bepaald geen onschuldig schetsje meer dus", stelt SP raadslid Marjolein Buijssen. Zij wil maandag tijdens de commissievergadering (Fysiek) opheldering van wethouder Aarts.

Uit een rapport van Arcadis blijkt dat de plannen verder zijn gevorderd dan potloodschetsjes. Met name in en rond Berkel-Enschot, Udenhout en Heukelom staan spoorwegovergangen op de nominatie om te worden 'gesaneerd'. Buijssen: "Een overgang 2 kilometer verder moeten nemen, betekent al gauw vier kilometer omrijden. Voor fietsers is dat nogal wat. Op deze manier jaagt Prorail fietsers de auto in".

Tilburg heeft geen goede geschiedenis als het gaat om onderhandelingen met 'het spoor'. Het drama rond station Reeshof, de nog steeds niet geschikte verbindingen en het gedoe rond de NS-werkplaats geven weinig hoop. Marjolein Buijssen: "Aarts moest op al die punten flink achter de vodden worden gezeten, en nog steeds. Met die spoorwegovergangen willen we dan ook constant weten wat de stand van zaken is. Ik neem aan dat zij maandag een verhaal heeft".

www.tilburg.sp.nl