Provincie Zuid-Holland

Provincie biedt licht in duisternis

Wat zijn de voor- en nadelen van verlichting in de nacht? Kunnen we er anders mee omgaan? En wat levert het ons op als we minder licht gebruiken? Dilemma's, benaderingen en oplossingen die worden beschreven in het boekje 'Zuid-Holland ziet het licht'. Het boekje is ontwikkeld om bij bestuurders van o.a. gemeenten, raads- en Statenleden en betrokken beleidsmedewerkers bewustwording te creëren rond de effecten van het gebruik van kunstlicht. Daarbij is praktische informatie opgenomen waar overheidspartijen in de praktijk mee aan de slag kunnen.

Zevenentachtig procent van de openbare verlichting in Nederland wordt beheerd door gemeenten. Zij hebben een belangrijke positie en beschikken ook over de meeste mogelijkheden om lichthinder te verminderen. Tijdens een bijeenkomst over lichthinder in februari 2006 heeft de provincie alle voors, tegens, tips en trucs geïnventariseerd. Via 'Zuid-Holland ziet het licht' tracht ze de inbreng te bundelen om aanpak van lichthinder bij gemeenten verder te ontwikkelen. Mogelijkheden daarvoor bestaan via beleid rond energiegebruik, veiligheid, innovatie, bestemmingsplannen en vergunningverlening. Zo hebben gemeenten vanwege milieuwetgeving een belangrijke rol bj de regulering van lichtuitstraling uit kassen.

Binnen Nederland is Zuid-Holland de lichtste provincie. Achttien van de twintig lichtste gemeenten van ons land bevinden zich in Zuid-Holland. Het provinciebestuur vindt dat daar wat aan moet gebeuren. Niet alleen vanwege de hinder die overvloedig gebruik van licht veroorzaakt, maar ook vanwege het besparingspotentieel dat minder en efficiënter gebruik van energie met zich meebrengt. Erik van Heijningen, gedeputeerde Milieu van Zuid-Holland: "Minder licht in de nacht is goed voor de natuur en goed voor de mens. Daarnaast kunnen er door gemeenten miljoenen euro's worden bespaard. Tijd dus om iets te ondernemen, zonder het nut van verlichting uit het oog te verliezen. Via het boekje proberen we gemeenten daar bij te helpen".

Het boekje 'Zuid-Holland ziet het licht' is te downloaden of te bestellen via de site van de provincie: http://www.zuid-holland.nl/thema/milieu_natuur_en_water/milieu/lichthinder.jsp

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22