FNV

Rinnooy Kan geïnstalleerd als nieuwe voorzitter SER

Vanmorgen is Alexander Rinnooy Kan officieel geïnstalleerd als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. De opvolger van Herman Wijffels kreeg de voorzittershamer overgedragen van plaatsvervangend SER-voorzitter Agnes Jongerius.

Rinnooy Kan stelde in zijn speech dat Nederlanders weerbaarder moeten zijn. Hij pleit daarbij voor een strategie die zich vooral richt op een zo groot mogelijke economische participatie. Werk en ondernemerschap zijn volgens hem nog steeds onovertroffen als bindmiddel voor de samenleving.

De nieuwe SER-voorzitter kan gelijk aan de gang. Volgende week wordt het nieuwe MLT-advies, het advies over het sociaal-economische beleid op de middellange termijn, gepresenteerd en zoals het er nu uitziet met unanieme instemming.

In dat advies wordt er niet alleen over de AOW-leeftijd en hypotheekrenteaftrek gesproken maar vooral over arbeidsparticipatie. FNV-voorzitter Jongerius:"Afspraken over scholing moeten werkzekerheid behouden en vergroten."

Ook Rinnooy Kan benadrukte het belang van scholing. "Via een voordurend proces van scholing zullen Nederlanders soepel hun weg moeten vinden in een snel veranderende wereld die steeds hogere eisen stel", aldus de nieuwe SER-voorzitter.