Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Aasted-Madsen over vergoeding van een tweede cochleair implantaat

Kamerstuk, 25-8-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2707305

25 augustus 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op de vragen van het Kamerlid Aasted-Madsen (CDA) over vergoeding van een tweede cochleair implantaat (2050617330).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel "Eén oor is genoeg, vindt de zorgverzekeraar"? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Bent u op de hoogte van de internationale aanvaarde opvatting dat een tweede cochleair implantaat meerwaarde levert ten aanzien van het kunnen onderscheiden van spraak in een roezemoezige omgeving en het kunnen bepalen van de richting waaruit het geluid komt? 2)

Antwoord 2
Neen, dit is nog geen algemeen gedeelde opinie. Zie ook mijn antwoord op vraag 4.

Vraag 3
Is het waar dat in Duitsland standaard de tweede implantatie ook voor vergoeding in aanmerking komt, en in Oostenrijk en Zweden onder bepaalde voorwaarden?

Antwoord 3
Neen, ook in de andere landen is geen sprake van een standaardverstrekking. In Zweden is deze ingreep slechts mogelijk indien een patiënt deelneemt aan een onderzoek.

Vraag 4
Is het waar dat het College van Zorgverzekeraars zich al een jaar buigt over de vraag of een tweede cochleaire implantatie voor vergoeding in aanmerking zou moeten komen?

Antwoord 4
Neen, recent heeft een zorgverzekeraar het College voor zorgverzekeringen (Cvz) verzocht zich uit te spreken over de vraag onder welke omstandigheden een tweede cochleair implantaat tot het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet zou kunnen behoren. Het College voor zorgverzekeringen (Cvz) buigt zich hierover en zal naar verwachting in het najaar van 2006 daarover een uitspraak doen.

Vraag 5
Op welke termijn verwacht u dat ook in Nederland overgegaan kan worden tot vergoeding van een tweede implantaat, al dan niet aan voorwaarden gebonden?

Antwoord 5
Wanneer het Cvz een rapportage heeft uitgebracht kan ik u daar nader over informeren.

1) Limburgs Dagblad, 1 augustus 2006
2) www.onici.be