Politie Amsterdam-Amstelland

Politie Amsterdam-Oost vindt 1-jarig jongetje binnen 24 uur na ontvoering Vier arrestaties verricht

De politie heeft onder leiding van het OM Amsterdam binnen 24 uur een 1-jarig kind getraceerd, dat in de nacht van woensdag op donderdag uit een woning in de Archimedesbuurt in Amsterdam-Oost was ontvoerd. Het jongetje bleek ongedeerd en verkeert in goede gezondheid. Hij werd aangetroffen in een woning in Amsterdam-Zuidoost. Daar werden vier verdachten gearresteerd, onder wie één van de vermoedelijke hoofddaders. Een tweede hoofdverdachte is nog voortvluchtig.

Donderdagnacht werd de politie gealarmeerd door de moeder van een 1-jarig jongetje. Zij verklaarde dat haar zoontje uit de ouderlijke woning was ontvoerd door een man en een vrouw. Het kind was sindsdien spoorloos.

De moeder verklaarde dat zij 's avonds in haar woning een man en een vrouw had ontvangen om te spreken over een eventuele baan als oppas. Zij had zich hiervoor via internet aangeboden. Toen het tweetal uiteindelijk was vertrokken bleek ook het kind verdwenen.

De recherche van district Oost stelde, direct een uitvoerig onderzoek in naar de vermissing. Onmiddellijk werd een uitgebreid technisch sporenonderzoek ingesteld. Ook volgde er een buurtonderzoek. Uiteindelijk leverden technisch en tactische acties al snel een spoor op richting één van de mogelijke verdachten en de vermoedelijke verblijfplaats van het kind. Daarbij werd ook het observatieteam van de politie ingezet.

Donderdagavond rond zes uur had de recherche voldoende informatie verzameld om tot actie over te gaan. Er werd een inval gedaann in een in woning Amsterdam-Zuidoost, waar het kind ongedeerd werd aangetroffen. In het pand bevonden zich twee personen die werden ingerekend. Buiten werden nog twee verdachten gearresteerd, onder wie de vrouw die vermoedelijk betrokken is bij de ontvoering van het kind.

Op dit moment richt het onderzoek zich op de opsporing van de mannelijke verdachte. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. Over het motief van de kinderroof is nog niets bekend. Het onderzoek is nog in volle gang en in het belang daarvan kunnen op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan.

Hoofd communicatie 020 - 559 22 85
Peter van der Maat

Pers- en externe voorlichting 020 - 559 36 80
Remco Gerretsen
Rob van der Veen
Ron Moes Gerard Vrooland
Leo Dortland
Sita Koenders

E-mail: pers@amsterdam.politie.nl Website: www.politie-amsterdam-amstelland.nl