Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Bijzondere zomer en El Niño in weermagazine
25 augustus 2006 - Volgende week maakt het KNMI de zomerbalans op, een zomer van uitersten. Ook het Weermagazine staat er bij stil en blikt terug naar de legendarische zomer van 1947. Maar er is ook nieuws over El Niño. En hoe zit het met de hurricanes op de Oceaan? Zomernummer het Weer!Magazine (proefnummer
mailto:weermagazine@xs4all.nl)
Zomernummer het Weer!Magazine (mailto:weermagazine@xs4all.nl)

Orkaanseizoen 2006
De komende weken krijgen ook de Verenigde Staten ongetwijfeld weer te maken met hurricanes die aan land gaan. De schrik zit er in na de traumatische ervaringen in het recordseizoen van vorig jaar, maar het aantal hurricanes is dit jaar ver onder de verwachting gebleven en inmiddels ook naar beneden bijgesteld. Sterkere hoogtewinden boven de Atlantische Oceaan zorgen dat de toppen van de buienclusters waaruit de tropische stormen ontstaan worden aangetast waardoor de activiteit vooralsnog minder is.

Het seizoen duurt echter nog tot en met 30 november en er kan dus nog van alles gebeuren. Meteoroloog Jacob Kuiper geeft in het nieuwste Weermagazine een overzicht van het hurricaneseizoen van vorig jaar en blikt vooruit op dit najaar.

El Niño : alles verandert behalve het fenomeen zelf De ontwikkeling van hurricanes in het Caribisch gebied hangt nauw samen met de klimaatschommeling El Niño. Onderzoekers van het KNMI hebben iets heel bijzonders ontdekt: ondanks de wereldwijde opwarming en de grote veranderingen die dat teweeg brengt lijkt El Nino in de klimaatmodellen niet te wijzigen. Daarmee is een raadsel opgelost: "er verandert heel veel in de mechanismen achter El Niño maar toevallig is de zom van al die veranderingen ongeveer nul". Dat schrijven onderzoekers de El Niño onderzoekers Sjoukje Phlip en Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI exclusief in weermagazine.

Klimaatverandering voor bloembollen en vlinders Ook heel andere onderwerpen komen aan bod, zoals de bloembollenweker die nog maar weinig mert van de klimaatverandering. Heel anders dan bij de vlinderpopulatie. Volgens Kars Veling van de Vlinderstichting gaat het door het klimaat helaas niet goed met de vlinders in ons land. Van de zeventig soorten die we hadden zijn er achttien verdwenen. Dertig andere soorten dreigen ook te verdwijnen. Uiteraard wordt het artikel opgesierd met prachtige foto's.

Onweer en weerspreuken
Het actuele weer komt ook aan bod in artikelen over onweersvoorboden en onweerswolken. Mario Egthuijsen van Meteonet.nl plaatste bij zijn artikel schitterende wolkenfoto's uit de rijke collectie van zijn website. RTL-weerman Reinier van den Berg schrijft over weerspreuken die een kern van waarheid bezitten. Een heel origineel artikel dat nu eens niet afrekent met de vele weerspreuken maar uitlegt wat er zo goed is aan sommige spreuken.

Weerman Ed Aldus van RTV-Rijnmond
Verfrissend is ook het verhaal over de openhartige en spontane weerman Ed Aldus van RTV-Rijnmond. "Een gewone jongen zonder kapsones" volgens collega weerman Arie Verrips die Ed in de studio interviewde. "Ik heb nooit gesolliciteerd, ik ben gevraagd, dat zegt genoeg", vertelt de Rotterdamse weerman in Weermagazine.

Proefnummer
Wilt u een gratis proefnummer van het Weer! Magazine? Stuur een e-mail naar weermagazine@xs4all.nl Het Weer! magazine is ook verkrijgbaar via de website www.weermagazine.nl

Eerste uitgave: 25-08-06