VVD


25-8-2006

Gevaar voor kinderen door geurverfrissers

Gealarmeerd door een bericht van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, heeft Jules Maaten vandaag de volgende vragen aan de Europese Commissie gesteld.

"Tegenwoordig bestaan er geurverfrissers voor de auto in de vorm van speelgoed, zoals een beertje of een pop. Er zit een grote hoeveelheid chemische stoffen, zoals formaldehyde en d-limonene, in dat soort verfrissers, in het bijzonder als rekening wordt gehouden met het beperkte volume aan lucht binnen in een auto. Dit meldt de Belgische Consumentenorganisatie Test-Aankoop in haar nieuwsbrief van juli-augustus 2006.


1. Is de Commissie het er mee eens dat geurverfrissers in de vorm van beertjes en poppen het reële risico met zich meebrengen dat kinderen er mee spelen omdat ze niet het onderscheid maken met echte speeltjes, en zo het gevaar lopen een allergische reactie, als irritatie aan huid en luchtwegen, te hebben? Geurverfrissers bevatten immers niet voor niets vermeldingen als "Let op, dit is geen speelgoed", "Kan een allergische reactie veroorzaken" of "Vermijd aanraking met de huid".


2. Zo ja, wat is de Commissie van plan te doen om te voorkomen dat deze geurverfrissers in de handel worden gebracht als speeltjes, gelet op het gevaar voor kinderen?"