Gemeente Doetinchem

Naturalisatieceremonie in Doetinchem


-24 augustus 2006-
Donderdag 24 augustus wordt in het stadhuis van Doetinchem van 16.30 tot circa 18.00 uur de naturalisatieceremonie gehouden. Deze feestelijke informele ceremonie is voor burgers die het afgelopen jaar de Nederlandse Nationaliteit hebben gekregen. In Doetinchem zijn afgelopen jaar 39 mensen genaturaliseerd. Voor de ceremonie hebben zich dertien mensen aangemeld. Zij mogen familie en vrienden meenemen om het Nederlanderschap tijdens de ceremonie met hen te vieren.

Het aanvragen van een nieuwe nationaliteit is een belangrijke keuze. Naturalisatie vormt in juridische zin het sluitstuk van integratie en is een kroon op volwaardig burgerschap. Door naturalisatie wordt vrijwillig en bewust gekozen voor Nederland en het Nederlanderschap. Nederlander worden, betekent uiting geven aan verbondenheid met de Nederlandse maatschappij en de principes waarop het Nederlandse bestel is gebaseerd. Het gaat om volledige gelijkberechtiging ten opzichte van andere Nederlandse onderdanen en specifieke verbondenheid met Nederland. Daarom mag dat moment niet onopgemerkt voorbij gaan.

Vanaf 1 januari 2006 zijn gemeenten verplicht om een naturalisatieceremonie te organiseren. Vanaf 1 oktober 2006 zijn nieuwe staatsburgers verplicht om hieraan deel te nemen. Pas als degene die Nederlander wil worden op de ceremonie is verschenen, verkrijgt hij/zij met terugwerkende kracht de Nederlandse Nationaliteit.