Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk AV/A&Z/2006/68353 Doorkiesnummer Datum 25 augustus 2006

Onderwerp Werkgeversbijdrage kinderopvang

Met het oog op de extra procedurevergadering die de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, naar ik heb begrepen, op 29 augustus a.s. zal houden, informeer ik u, mede namens de minister van Financiën, over het volgende.

Op 27 juni jl. is bij uw Kamer aanhangig gemaakt het voorstel van wet tot wijziging van de Wet kinderopvang en enige andere wetten in verband met de invoering van een heffing ter financiering van een werkgeversbijdrage in de kosten van kinderopvang (Kamerstukken II 2005/06, 30 613). Dit wetsvoorstel heeft als doel de overheid de verstrekking van de werkgeversbijdragen aan ouders in de kosten van kinderopvang te laten verzorgen (in de vorm van een verhoging van de kinderopvangtoeslag) en de kosten daarvan in de vorm van een heffing om te slaan over alle werkgevers.

Het kabinet acht het van groot belang dat dit wetsvoorstel op 1 januari 2007 in werking kan treden. Gezien het beperkte aantal vergaderdagen dat uw Kamer tot het verkiezingsreces ter beschikking staat, heeft het kabinet daarom bezien langs welke weg kan worden bevorderd dat uw Kamer dit wetsvoorstel in behandeling kan nemen.

Het kabinet meent dat dit kan worden bereikt door de inhoud van dit wetsvoorstel op te nemen in het Belastingplan 2007, dat uw Kamer op Prinsjesdag wordt aangeboden. Combinatie met het Belastingplan ligt mede in de rede, omdat het wetsvoorstel omtrent de werkgeversbijdrage kinderopvang de introductie van een heffing bij werkgevers omvat en omdat de Belastingdienst/Toeslagen verantwoordelijk is voor de uitkering van de kinderopvangtoeslag.

Ons kenmerk AV/A&Z/2006/68353

In verband hiermee zal het kabinet ­ na daartoe te zijn gemachtigd door de Koningin ­ het wetsvoorstel omtrent de werkgeversbijdrage kinderopvang intrekken. Na verkregen machtiging zal ik de Kamer de intrekking schriftelijk meedelen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)


---