Gemeente Capelle a/d IJssel

WMO: Capelle gaat voor continuiteit en kwaliteit

Wet Maatschappelijke ondersteuning
Capelle gaat voor continuïteit en kwaliteit
Per 1 januari 2007 komt er een nieuwe wet: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en de huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten gaan in de Wmo op. De introductie van de wet heeft gevolgen voor de uitvoering van de andere wetten. Daarnaast stelt het ministerie diverse nieuwe eisen aan de uitvoering en verantwoording. Het college heeft keuzes gemaakt voor de invoering van de Wmo in Capelle en gaat voor continuïteit en kwaliteit van zorg. De verordening wordt op 25 september aan de raad voorlegt.

Zorgen wegnemen
In de landelijke berichtgeving is sterk de nadruk gelegd op grote veranderingen voor gemeente, inwoners en de leveranciers. Capelle zet in op het bewaren van de rust. Het college heeft ervoor gekozen:

- Aan te sluiten bij de huidige zorgstructuren. Huidige klanten merken daardoor weinig van de invoering.
- Indicaties uit 2006 zijn in het kader van de overgangsregeling ook van kracht te laten zijn in 2007. Dat betekent dat mensen die zorg ontvangen ook na 1 januari 2007 van zorg verzekerd zijn.
- De inkoop van de zorg zo in te richten dat de huidige (thuiszorg)organisaties de zorg ook na 1 januari kunnen leveren en een grote mate van keuzevrijheid voor de klant in te bouwen.
- Persoongebonden budgetten die zijn ingezet in 2006 en doorlopen in 2007 zullen door het Zorgkantoor worden voortgezet.

Huidige klanten die gebruik maken van voorzieningen ontvangen voor 1 januari 2007 een brief met informatie over hun situatie en de overgang naar de Wmo.

Niet alles is nieuw
Gemeenten worden met de Wmo verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Maatschappelijke ondersteuning omvat activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp.

Niet alle beleidsvelden uit de Wmo zijn nieuw voor de gemeente. Zo voeren we de Welzijnswet en Wet voorzieningen gehandicapten al uit. Voor wat betreft de uitwerking koos het college voor de jaren 2007 en 2008 als overgangsperiode. In deze periode zal samen met het maatschappelijke middenveld en de Wmo adviesraad de wet verder worden uitgewerkt. De Wmo raad bestaat uit vertegenwoordigers van belangenbehartigende partijen.

Hoorzitting
In het kader van de wet zal op 12 september om 15.00 uur in het gemeentehuis een hoorzitting voor inwoners van de gemeente worden georganiseerd over de conceptverordening Individuele voorzieningen. In deze verordening wordt de aanspraak geregeld op het gebruik maken van de voorzieningen Hulp bij het huishouden (voorheen Huishoudelijke verzorging) en de Voorzieningen Gehandicapten (voorheen Wvg). De conceptverordening zal op 25 september in de gemeenteraad worden behandeld. De conceptverordening ligt vanaf 30 augustus ter inzage bij de informatiebalie in de hal van het gemeentehuis.

Aanleiding Wet maatschappelijke ondersteuning
De kosten van de AWBZ lopen fors uit de hand. Zonder koerswijziging wordt deze onbetaalbaar. Er is sprake van een lappendeken aan zorgvoorzieningen. Het recht op zorg is in de loop der jaren te zeer verbreed. Dit wil men terugdringen. Mensen kijken te snel naar de overheid. Het kabinet wil een groter beroep doen op de solidariteit van gezonde mensen met hen die van zorg afhankelijk zijn: "mensen moeten zelf en samen doen wat ze zelf en samen kunnen". De overheid moet alleen ondersteuning bieden waar dat echt nodig is. Voorts is meer samenhang nodig van zorg)voorzieningen in de directe omgeving, zodat mensen zo veel en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Op gemeentelijk niveau kan dit het beste worden georganiseerd.