D66

Ontuchtplegers De maatregelen om te voorkomen dat ontuchtplegers na een veroordeling nog met kinderen werken, schieten tekort. Dat vindt D66-Kamerlid Ursie Lambrechts. Zij wil dat kinderen beter worden beschermd.

Directe aanleiding voor Lambrechts voorstel is de uitspraak van de rechtbank van Roermond tegen ontuchtpleger N.L., die als leraar werkzaam is op een basisschool. Deze man, die eerder al in 1994 veroordeeld is voor ontucht met een 10-jarige jongen, kreeg een celstraf van 30 maanden en mag de komende 7 jaar niet als leraar werken. Dat laatste vindt Lambrechts niet ver genoeg gaan: Mensen die veroordeeld zijn voor het plegen van ontucht mogen nooit meer met kinderen werken. Niet beroepsmatig en ook niet als vrijwilliger.

Hoewel leraren bij hun aanstelling altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten overleggen, vindt het D66-Kamerlid dat kinderen onvoldoende beschermd worden. Lambrechts: Deze man is er na zijn eerste veroordeling ook in geslaagd een baan als leraar te krijgen. Bovendien hoeven sportclubs en andere vrijwilligersorganisaties niet altijd een VOG te vragen aan hun vrijwilligers. De D66-politica pleit ervoor ontuchtplegers levenslang een verbod op te leggen om met kinderen te werken. Lambrechts: Door iemand een verbod voor 7 jaar op te leggen nodig je die persoon in feite uit om daarna wel weer met kinderen te gaan werken. Hij of zij kan dat ongestraft doen. Als je echter een levenslang verbod oplegt, is iemand al strafbaar op het moment dat hij of zij alsnog probeert met kinderen te werken. Daarmee is niet meteen het hele probleem opgelost, maar het risico wordt wel verkleind. We moeten het risico dat ontuchtplegers opnieuw in de fout gaan verkleinen.

Lambrechts heeft het kabinet gevraagd met aanvullende maatregelen te komen. Zij benadrukt dat ze niet de uitspraak van de rechtbank bekritiseert, maar de wetgeving die eraan ten grondslag ligt.

25-8-2006 16:17