Gemeente Vlaardingen


Geslaagde Vlaardingse naturalisatieceremonie
25 augustus 2006

Tijdens de eerste naturalisatieceremonie van de gemeente Vlaardingen op 24 augustus hebben tachtig genodigden genoten van een warm onthaal op het stadhuis.

Ontvangst in de oude hal van het stadhuis.
Ontvangst door burgemeester Bruinsma (rechts, vooraan) in de oude hal van het stadhuis.

Enkele van de gasten De nieuwe Nederlanders waren samen met introducés gekomen. Zij hebben met de burgemeester en wethouders persoonlijk kennis gemaakt.

Eregast
De genodigden konden meedoen aan een middag- en een avondprogramma. s Middags stond een wandeltocht gepland om kennis te maken met enkele verrassende plekken in de stad. Er was gerekend op een klein groepje van zes gasten met aanhang, maar uiteindelijk was slechts één gast van de partij. Deze mevrouw, die geboren was in Irak, kreeg direct het predikaat eregast. Zij was erg enthousiast over de wandeling.

Aan bod kwamen onder meer de glas-in-lood-ramen in het stadhuis die een beeld geven van de geschiedenis van de haringstad, het Geuzenmonument, de Visbank, de sluizen van de haven, de waterhuishouding in Vlaardingen en het vrijwilligerswerk van Aanloophuis De Groene Luiken.
Feestelijke maaltijd
Maaltijd s Avonds kwamen de nieuwe Nederlanders met aanhang naar het stadhuis. Zij werden door het college van burgemeester en wethouders en diverse raadsleden verwelkomd en getrakteerd op een feestelijke maaltijd. Behalve burgemeester Bruinsma heette ook minister Rita Verdonk de nieuwe Nederlanders van harte welkom, via een videoboodschap vanuit Den Haag.

Dag van de Dialoog
De burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik om de gasten uit te nodigen voor de Dag van de Dialoog op 22 september 2006. Tijdens die dag gaan Vlaardingers van allerlei culturen en afkomst met elkaar aan tafel. Zie rechterkolom.

Stadsgedicht: Welkom
De geslaagde avond werd afgesloten met het uitreiken van presentjes. Naturalisatiedag Wethouder Ben van der Velde (zie foto links) schonk de Vlaardingse nieuwe Nederlanders een Vlaardings Cultuurpakket. Het pakket bevatte onder meer het mooie gedicht Welkom van stadsdichter Teuntje Verheul-Vreugdenhil en vrijkaartjes voor Vlaardingse culturele instanties.

Burgemeester Bruinsma gaf de aanwezigen een tasje met diverse informatie over Vlaardingen, een Nederlandse vlag met wimpel en een boeket bloemen. De eerste Vlaardingse naturalisatieceremonie werd afgesloten in de marmeren hal van het oude stadhuis met het maken van een groepsfoto.

Foto's: Gemeente Vlaardingen, Arie Wapenaar.