Vlaams minister Van Mechelen bezoekt restauratieprojecten in Tongeren

Vlaams minister Dirk Van Mechelen bezoekt restauratieprojecten in Tongeren

Enveloppesubsidie van 798.000 euro voor restauratie Onze-Lieve-Vrouwbasiliek en restauratiepremie voor drie Tongerse Monumenten

Vandaag bracht Vlaams minister Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed, een werkbezoek aan de stad Tongeren, waar hij werd ontvangen door titelvoerend burgemeester Patrick Dewael.

Ze bezochten enkele belangrijke restauratieprojecten die de voorbije jaren werden opgestart en/of afgerond onder impuls van het stadsbestuur:

In het begijnhof werd een bezoek gebracht aan de gerestaureerde Sint-Ursulakapel (1701), en aan de aansluitende infirmerie (17de eeuw), waarvan de lopende restauratie in 2007 moet zijn afgerond. De kapel kreeg een culturele functie, de infirmerie zal een horecabestemming krijgen. De gehele restauratie werd ondersteund door het Vlaamse gewest. In 2004 kende minister Van Mechelen een restauratiepremie toe voor de voltooiing van de laatste fase 481.173,40 euro.

Vervolgens bezochten ze de Moerenpoort, de enig overgebleven Tongerse stadspoort, daterend uit 1379. De stad gaf opdracht aan het architectenbureau Claikens-Jenzen tot het opmaken van een restauratie- en herbestemmingsdossier. Het project zal persoonlijk worden toegelicht door de architecten. Het restauratiedossier, opgemaakt met het oog op het verkrijgen van een Vlaamse restauratiepremie, wordt nu inhoudelijk, administratief en financieel gekeurd door de stad Tongeren, de provincie Limburg en het Vlaamse gewest.

Ook het Agnetenklooster werd bezocht. Dit klooster, met gebouwen vanaf de 15de eeuw, werd in 2001 aangekocht door het Vlaamse gewest, en van 2003 tot 2006 gerestaureerd en herbestemd tot kantoorgebouw. Het gebouw zal de Vlaamse diensten voor Bijzondere Jeugdzorg huisvesten. De stad Tongeren mag de zomerrefter en de binnenkoer gebruiken voor culturele doeleinden en het oude reftergebouw zal dienst doen als polyvalente zaal.

Daarnaast kunnen ook de voltooide restauratie van het munthuis worden vermeld, en de lopende restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Met deze projecten heeft het stadsbestuur tijdens de voorbije legislatuur een unieke forse bijdrage geleverd tot het herwaarderen van enkele Tongerse erfgoedparels.

Na de bezoeken maakte minister Van Mechelen de officiële lijst bekend van Limburgse restauratiedossiers waarvoor in 2006 de premie zal worden toegekend, en werd overgegaan tot de ceremoniële ondertekening van de toekenningsbesluiten voor enkele Tongerse dossiers die in deze selectie werden opgenomen:

- 28.069,53 Euro voor de restauratie van huis Boulet,
- 54.661,84 Euro voor de restauratie van kanunnikenhuis X,
- 155.633,84 Euro en 207.131,48 Euro voor 2 fasen van de stabiliseringswerken en het archeologisch onderzoek in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.

Bovendien nam Vlaams minister Dirk Van Mechelen het engagement om een enveloppesubsidie van 798.000 euro te voorzien voor de restauratie van de daken en het kloosterpand van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.

Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0474/99.50.01 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be