Ingezonden persbericht


GEEN VOGELGRIEP IN BLIJDORP

Diergaarde Blijdorp is toch vrij van vogelgriep. Dit bleek uit nieuwe testen in het Erasmus MC en in het laboratorium in Lelystad van het ministerie van Landbouw. Deze uitslag bevestigt wat Blijdorp al van het begin af vermoedde.

In het weekend van 12 augustus werd bij een routine-onderzoek door genoemde laboratoria aanwijzingen gevonden voor een mogelijke besmetting met het vogelgriepvirus H5N1 in Blijdorp. Het ging om twee jonge, nog niet gevaccineerde uiltjes. Het overgrote deel van de (volwassen) vogels in Blijdorp is wel gevaccineerd. Omdat niemand een aannemelijke verklaring kon geven voor een eventuele besmetting van de twee uiltjes en de diverse testen ook geen eenduidige, bevestigende uitslag konden geven, hield Blijdorp er al sterk rekening mee dat er van een daadwerkelijke besmetting geen sprake zou kunnen zijn. Toch moesten uiteraard uit voorzorg een aantal maatregelen genomen worden en het publiek goed worden ingelicht. Gelukkig reageerden de meeste bezoekers rustig en vrij laconiek. Het is niet uit te sluiten dat de berichtgeving over een mogelijke besmetting met een voor mensen gevaarlijk virus, een negatieve invloed heeft gehad op de bezoekersaantallen. De uitslagen van de laboratoria vielen midden in het hoogseizoen.

De gebeurtenis roept bij Blijdorp vervelende herinneringen op aan een traumatische ervaring in het jaar 1997. Toen werden achthonderd vleermuizen afgemaakt omdat bij twee vleermuizen, die naar een andere dierentuin waren verhuisd, mogelijk hondsdolheid was aangetroffen. Een jaar later bleek het om een stukje van een ander, ongevaarlijk virus te gaan. Op last van het ministerie van volksgezondheid was toen wel al de hele kolonie in Blijdorp gedood en de vleermuizengrot gesloten voor publiek. Bij geen van de gedode dieren werd destijds door onderzoek het dodelijke virus aangetoond.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar:

www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 06 22 12 47 20 / 010 44 31 455