Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


PERSMEDEDELING VAN KAMERVOORZITTER Herman DE CROO

DE CROO: REDACTIONELE KWALITEIT VAN REGERINGSONTWERPEN MOET BETER
---

Geregeld wordt vastgesteld dat de redactionele kwaliteit van de door de regering ingediende wetsontwerpen van bedenkelijke kwaliteit is.

Kamervoorzitter De Croo heeft de Eerste Minister daar in de afgelopen jaren al bij herhaling op gewezen.
Hij heeft hem met name meermaals gevraagd de aandacht van de regeringsleden te vestigen op de noodzaak om die redactionele kwaliteit te verbeteren. Parlement en regering delen immers de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de wetgeving en de diverse initiatieven die de wetgevende kamers reeds hebben genomen - denk bijvoorbeeld aan de wetgevingstechnische nota's van de diensten van Kamer en Senaat -, zijn een druppel op een hete plaat zolang de 'instromende' wetsontwerpen van belabberde kwaliteit blijven.

De hervorming van de afdeling wetgeving van de Raad van State in 2003 heeft het belang van een goede kwaliteitsbewaking in de fase die aan de adviesverlening voorafgaat nochtans alleen maar vergroot.De Raad kan nu immers in de meeste van zijn adviezen nog maar sporadisch zuiver wetgevingstechnische en taalkundige problemen behandelen.

Kamervoorzitter De Croo is ervan overtuigd dat alleen structurele maatregelen het tij kunnen keren.

Hij heeft de Eerste Minister dan ook gesuggereerd om ­ zoals dit jaar op Vlaams niveau is gebeurd ­ per beleidsdomein een "cel voor wetskwaliteit" op te richten, die zich zou bezighouden met de organisatie van het regelgevende proces en met het schrijven van regelgeving. Dergelijke maatregel kan op het - tweetalige federale niveau nuttig worden aangevuld met vormen van co-redactie (of "parallel drafting") , zoals die in Canada en Zwitserland met succes worden toegepast.

Brussel, 25 augustus 2006.

Kamer van volksvertegenwoordigers ­ 1008 Brussel D. Van den Bossche Tel.02/549.81.77 - Fax 02/549.83.02 ­ Email: dominique.vandenbossche@lachambre.be

cm