Ingezonden persbericht

Persbericht

Nederlandse investeringen in buitenlandse vastgoedactiviteiten blijven fors toenemen

De Nederlandse vastgoedsector, en dan met name de professionele beleggers en ontwikkelaars, heeft de afgelopen twaalf maanden zijn belangen in het buitenland aanzienlijk zien toenemen. Deze groei kan worden toegeschreven aan waardestijgingen, nieuwe beleggingsacquisities en nieuwe ontwikkelingen.
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Vastgoedmarkt sinds 1976 uitvoert naar de positie van de Nederlandse vastgoedindustrie in het buitenland. Nederlandse assetmanagers hebben volgens de cijfers van Vastgoedmarkt voor ongeveer 48 miljard euro aan direct buitenlands vastgoed in portefeuille. Dit is een stijging van 27 procent in vergelijking met de periode september 2004/augustus 2005. Vooral beleggingen voor rekening van niet-Nederlandse beleggers via vanuit Nederland opererende assetmanagers groeiden sterk tot 19 miljard euro. De buitenlandse beleggingen door Nederlandse investeerders stegen met 7 procent tot 29 miljard euro.
Nederlandse institutionele beleggers, vooral pensioenfondsen, hebben daarnaast voor ongeveer 26 miljard euro aan indirecte belangen in buitenlandse vastgoedondernemingen. Deze buitenlandse vastgoedparticipaties namen met ruim 6 procent toe.
Van de 48 miljard euro aan directe beleggingen in buitenlands vastgoed heeft 66 procent betrekking op Europa, 23 procent op Noord-Amerika, 8 procent op Australië en 3 procent op Azië. Van de 26 miljard aan indirecte vastgoedbeleggingen heeft 54 procent betrekking op Noord-Amerika, 34 procent op Europa, dus exclusief Nederland, en 12 procent op Azië en Australië.
Nederlandse ontwikkelaars hebben verder volgens de berekeningen van Vastgoedmarkt op dit moment voor een marktwaarde van naar schatting 11 miljard euro aan projecten in het buitenland in aanbouw en voorbereiding. Dat is zo'n 10 procent meer dan een jaar geleden.
Dertig jaar geleden hadden Nederlandse vastgoedbeleggers slechts voor een kleine 1 miljard euro aan belangen in het buitenland. Voor ontwikkelaars gold toen een bedrag van 1,5 miljard euro.

Verder lieten volgens berekeningen van Vastgoedmarkt ook de investeringen in Nederland door buitenlandse beleggers de afgelopen twaalf maanden opnieuw een lichte groei zien. Uit door Vastgoedmarkt verzamelde en bijgehouden gegevens blijkt dat buitenlandse investeerders in de periode augustus 2005 tot augustus 2006 voor 2,1 miljard euro nieuwe acquisities deden, fractioneel meer dan de 2,05 miljard euro in de voorgaande twaalf maanden. Er werd verkocht, in hoofdzaak door Duitse fondsen, die noodgedwongen liquide middelen moesten vrijmaken voor ongeveer 850 (450) miljoen euro.
Grotendeels op basis van de ROZ/IPD Vastgoedindex taxeert Vastgoedmarkt voor het totale buitenlandse bezit in Nederland - net als in het voorgaande jaar - een lichte waardedaling van ongeveer 250 miljoen euro. Bij elkaar opgeteld is de totale waarde van het buitenlands bezit aan Nederlands commercieel vastgoed per begin augustus 2006 16,0 ( was een jaar eerder 14,6) miljard euro. Het bedrag is een optelsom van de 14,6 miljard van vorig jaar en de nieuwe acquisities van 2,1 miljard minus de waardevermindering van 250 miljoen en de helft van de verkochte portefeuilles, te weten de ruim 400 miljoen die bij Nederlandse beleggers zijn terechtgekomen. Van de ongeveer 16 miljard euro heeft ongeveer 87 procent betrekking op kantoren, 9 procent op bedrijfsruimten en 4 procent op winkels.

Meer details in Vastgoedmarkt van augustus 2006, die morgen, 25 augustus verschijnt.

Vastgoedmarkt is dé leidende publicatie op het gebied van commercieel onroerend goed in Nederland. Vastgoedmarkt bestaat al 35 jaar en is een uitgave van Sdu Uitgevers in Den Haag.

Nadere informatie bij Ruud de Wit, hoofdredacteur Vastgoedmarkt.
06-53329501/ r.d.wit@sdu.nl

---- --